Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a trimis joi o scrisoare șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepreședintelui Frans Timmermans pentru a le atrage atenția "derapajelor nedemocratice ale actualului Guvern".

Concret, Marcel Ciolacu se plânge de politizarea fondurilor publice, a finanțării europene și a funcțiilor publice din România.

Necesitatea unei poziții publice din partea oficialilor europeni este justificată prin faptul că cetățenii români trebuie să se simtă protejați de Uniunea Europeană atunci când sunt comise abuzuri, iar guvernele încalcă principiile democratice ale statului de drept, susține Ciolacu.

"Țara noastră alunecă spre o cale nedemocratică, iar în calitate de lider al opoziției din România am responsabilitatea de a face tot ce pot pentru a-i ajuta pe români și pentru a ne apăra valorile democratice europene", se arată în scrisoarea trimisă de președintele Marcel Ciolacu, care a mai subliniat că PSD este deschis la discuții constructive despre viitorul României pe calea europeană și democratică.

În sinteză, principalele puncte reclamate prin acest document sunt următoarele:

- Pentru prima dată în istoria postdecembristă, partidele din Coaliție au aprobat un buget fără a accepta niciunul dintre amendamentele venite de la parlamentari.

- Tot pentru prima dată în istorie, Guvernul a adăugat - total netransparent - o anexă la buget care cuprinde sume financiare alocate preferențial, după un algoritm politic, județelor și localităților care sunt conduse de reprezentanții partidelor care formează majoritatea. PNL a primit 52%, USR 35%, în timp ce UDMR 13% - o distribuție care se suprapune aproape perfect pe ponderea fiecărui partid în coaliție.

- Politizarea fondurilor UE. În elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență, Guvernul nu s-a angajat într-un dialog deschis cu Parlamentul, cu opoziția sau cu partenerii sociali.

- Guvernul se concentrează pe politizarea totală a sectorului public: schimbarea a aproape 1000 de directori de școli într-o singură zi, politizarea prin OUG a prefecților și urmează politizarea secretarilor generali ai autorităților locale.

- Atacul public și radical al Guvernului împotriva Avocatului Poporului, a membrilor Curții Constituționale a României și Consiliului Superior al Magistraturii.

- În ultimele două zile, actualul prim-ministru și ministrul Justiției au criticat în mod deschis și public o decizie definitivă luată de o instanță de judecată.

-Premierul a amenințat public liderii sindicatelor și reprezentanții HoReCa pentru organizarea grevelor pașnice împotriva unora dintre deciziile luate fără nicio consultare cu aceștia.