Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține că formațiunea pe care o conduce "îi va proteja atât pe români, cât și companiile care produc în România pentru a rezista șocurilor produse de criza energetică".

El afirmă că, în urma insistenței PSD, "Guvernul va adopta rapid soluțiile corecte care să apere populația și economia pe timpul iernii și să pună capăt lăcomiei noilor băieți deștepți din energie".

"PSD a insistat ca cetățenii să plătească în continuare, în această iarnă, prețuri plafonate la energie și gaze. La fel școlile, spitalele, căminele de copii și de bătrâni și alte instituții publice cu un rol social major. Așa cum au anunțat, astăzi, colegii mei Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, IMM-urile și firmele din industria alimentară sunt pentru noi o prioritate strategică, de aceea consumul acestora trebuie compensat în proporție de 85%. Este singura soluție pentru a ne putea susține economia, locurile de muncă și necesarul de hrană al țării!", a scris Ciolacu într-un mesaj pe Facebook.

Totodată, PSD "se bate" ca în noua ordonanță de urgență toți actorii din energie – producători, traderi, distribuitori, furnizori să plătească o contribuție de solidaritate, calculată ca procent din ceea ce depășește prețul de referință, plus o marjă decentă de profit, mai adaugă șeful social-democraților.

"Este esențial să înțelegem că energia este principala sursă a inflației și că situația de criză nu se va rezolva în câteva luni. De aceea, pe lângă aceste decizi urgente, avem nevoie și de o soluție pe un termen mai lung, iar PSD va lupta în continuare pentru reglementarea pieței energetice pentru cel puțin doi ani", a mai punctat acesta.

El a adăugat și că miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi, va prezenta în detaliu măsurile sociale pentru a susține salariații și pensionarii țării. 

Nu este pentru prima oară când PSD transmite mesaje prin care pare că se află în concurență cu PNL, nicidecum că se află împreună într-o coaliție de guvernare. De altfel, în ultimele săptămâni PSD a început o adevărată campanie împotriva ministrului liberal al Enegriei, Virgil Popescu, pe care îl consideră vinovat de problemele din energie, dar și de faptul că nu vine că măsuri care să ajute populația pe perioada iernii.

Voci din PSD, inclusiv din conducerea centrală, vorbesc deja public despre nevoia de remaniere a acestuia, însă liberalii nu sunt de acord.

Coaliția PSD-PNL dă semne de scindare


Europarlamentarul Mihai Tudose a spus marți că nu are încredere în ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmând că haosul din energie este din vina lui.

Întrebat dacă sunt probleme în coaliția de guvernare, purtătorul de cuvânt al PNL a declarat: "Nu există probleme în Coaliția de Guvernare. Modul în care pot să fie remaniați miniștrii îl cunoaște și domnul Tudose. Îl cunosc toate partidele care fac parte din această Coaliție de guvernare. Ne-am obișnuit cu solicitarea domnului Tudose, nu este prima oară când o face. Evaluarea activității miniștrilor o face premierul. Este un proces continuu. Activitatea domnului Virgil Popescu de la Energie este, cu siguranță, evaluată. Haideți să așteptăm poziția și punctul de vedere al premierului în ceea ce privește evaluarea tuturor miniștrilor care fac parte din echipa guvernamentală. Nu este atributul dânsului și, dacă va exista această posibilitate de remaniere, pentru că până la urmă, activitatea unui ministru nu este una pe termen foarte lung, dacă va fi cazul, când o să fie cazul o să fie prezentată atât în Coaliție, pentru că este nevoie de acordul tuturor partidelor și, bineînțeles, public".

Tot Stroe a afirmat că există un acord "de principiu" pentru proiectul de OUG pe tema energiei și, foarte probabil, în ședința de Guvern de miercuri va fi adoptată.

"Există niște reguli definite foarte clare, există niște principii care vor guverna și pe baza cărora s-a constituit acest act normativ. Mâine o să fie avansat public, probabil, de premier. Evident, acolo sunt lucruri pe care noi, liberalii, le-am considerat a fi oportune și bine de continuat, în sensul menținerii plafonării, ca și principiu pe baza căruia statul trebuie să facă un efort suplimentar pentru a nu transfera această povară a creșterii prețurilor în buzunarele consumatorilor sau a companiilor", a spus el.

Liberalii nu vor să audă de creșteri salariale și de pensii

"Faptul că se propun și că se iau măsuri sociale în momente de criză globală aș putea spune, este un lucru care ține de bunul-simț și de un anume sentiment de solidaritate pe care trebuie să le avem cu cei care sunt afectați de direct. Pe de altă parte, sunt ferm convins că orice partid își dorește un salariu minim pe economie la o cotă cât mai ridicată. Sunt ferm convins că toate partidele își doresc mărirea pensiilor, dar aceste lucruri trebuie să fie în directă relație cu posibilitățile economice și cu bugetul pe care îl gestionăm în momentul de față", a fost reacția lui Ionuț Stroe la propunerea PSD de majorare a veniturilor.

Acesta a adăugat că pe agenda coaliției nu a existat o discuție legată de mărirea salariului minim pe economie sau de eventuala mărire a pensiilor.