Premierul Cioloș a declarat că ministrul Irimescu nu ar fi trebuit să anunțe numele firmei Lactate Brădet, atât timp cât nu avea toate elementele.În același timp, ANSVSA a anunțat că nu e nicio legătură între Lactate Brădet și îmbolnăvirea copiilor.

UPDATE 14:40

ANSVSA a anunțat, vineri, într-un comunicat, că, în urma verificărilor făcute, "nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 și îmbolnăvirile copiilor diagnosticați cu SHU".

Autoritatea precizează că, procesul de pasteurizare al laptelui materie primă asigură distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum.

În ceea ce privește proba pozitivă depistată la carnea de pasăre (cazul Bacău), instituția precizează că, prin tratarea termică corespunzătoare și respectarea normelor de igienă se împiedică transmiterea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26).

Ca urmare a recomandărilor Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, ANSVSA, în cadrul verificărilor pe care le desfașoară, va extinde investigațiile la nivelul exploatațiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate, al procesării alimentelor și al ingredientelor din compoziția produselor alimentare, conform datelor transmise de Ministerul Sănătății,

se mai arată în comunicat.

Întrebat vineri, la Cluj, dacă a discutat cu ministrul Agriculturii și dacă ia în calcul demiterea acestuia, Dacian Cioloș a declarat că încă nu s-a gândit la această posibilitate, dar a subliniat faptul că ministrul nu ar fi trebuit să comunice date în contextul în care nu avea la dispoziție toate informațiile pentru a face acest lucru.

"Toată lumea mă întreabă de demiteri de parcă demiterile ar putea rezolva problema. Deciziile nu le iau în felul acesta, ci le pregătesc. Nu vreau să comentez prea mult aceste lucruri pentru că încă nu știu să existe o legătură dovedită între e.coli găsit la copiii îmbolnăviți și e.coli găsit în acea brânză de la acea întreprindere. Am înțeles de la ministrul Sănătății că urmează să se facă o analiză genetică pentru a vedea dacă există o legătură directă între brânză și îmbolnăviri”, a afirmat premierul Dacian Cioloș, potrivit News.ro.

El a subliniat că s-a ajuns în această situație și din cauza unei proaste comunicări din partea ministrului Achim Irimescu care a comunicat informații ce nu erau confirmate în totalitate.

 

Aici, poate domnul ministru nu ar fi trebuit să comunice atâta timp cât nu avea toate elementele și oricum eu ce i-am spus a fost că nu cred că trebuia să comunice dânsul. Dacă la domnul ministru al Sănătății, în urmă cu câteva săptămâni, a fost o problemă de lipsă de comunicare pe care între timp a corectat-o, la domnul ministru al Agriculturii a comunicat prea repede lucruri ce trebuiau comunicate de autoritatea cea mai pregătită să facă acest lucru,

a spus Cioloș.

Potrivit lui Dacian Cioloș, ministrul Achim Irimescu a pus aceste probleme pe seama presiunii exercitate de presă.

"Mi-a spus domnul ministru că a fost o presiune pe dânsul din partea presei să spună și să nu țină ascunse informațiile pe care le are și dânsul a considerat că, având informațiile respective, trebuia să le spună public pentru a evita alte probleme. Dar, după ce le-a spus, a apărut toată acea exacerbare. Peste tot s-a vorbit despre acea companie, dar nu știu nici aici dacă pot spune că a fost vina ei. Dacă s-a găsit în acea probă acea problemă, asta nu înseamnă că e o problemă cu toate produsele din companie”, a mai declarat Cioloș.

El a avertizat că "este bine să evităm să ajungem să distrugem sectoare prin comunicarea pe care o facem”. 

Pe 29 februarie, ANSVSA a anunțat că, potrivit analizelor preliminare ale Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, s-a descoperit bacteria e.coli în brânza de vaci produsă de o firmă din județul Argeș.

În aceeași zi, ministrul Achim Irimescu a anunțat numele firmei, lăsând să se înțeleagă că aceasta ar avea o vină în cazul bebelușilor infectați. Ulterior, s-a precizat că respectiva brânză de vaci a fost produsă după ce s-au îmbolnăvit copiii din Argeș.