Premierul Dacian Cioloș a declarat, miercuri, la Washington, că nu ne putem aștepta la decizii formale legate de programul Visa Waiver în perioada imediat următoare, dar autoritățile române continuă să insiste pe acest subiect.

Șeful Guvernului a declarat, într-o conferință de presă la Ambasada României, că a abordat subiectul vizelor pentru români cu vicepreședintele Joe Biden, precizând că partenerii americani înțeleg interesul și așteptările României pentru a găsi soluții în acest sens.

”Sigur, ne-au reamintit că există anumite criterii, pe care în mare parte le respectăm, e doar acel criteriu privind numărul de dosare sau procentul de dosare respinse privind solicitările de viză. E un subiect care este în dezbatere în Congres. Știm și faptul că deciziile nu depind atât de mult de Administrație, cât mai ales de Congres, mai ales fiind și în Statele Unite un an electoral, este un subiect vizavi de care nu ne putem aștepta la decizii formale în perioada imediat următoare", a spus Cioloș, trasmite Agerpres.

Premierul a subliniat însă că Bucureștiul va continua să insiste pe acest subiect.

"Este important și pentru noi ca autoritățile americane și prietenii americani să înțeleagă că atunci când vorbim de un parteneriat, și mai ales de un parteneriat strategic, avem și noi din acest punct de vedere așteptări", a afirmat Dacian Cioloș, în ultima zi a vizitei făcute în SUA. 

Autoritățile române au evocat de nenumărate ori în ultimii ani ridicarea vizelor pentru cetățenii români, scoțând în evidență Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, buna colaborare pe plan militar și în alte domenii. 

Rata de refuz a vizelor pentru români în SUA a crescut în 2015

Însă, în anul fiscal 2014-2015, rata de refuz a solicitărilor de viză din partea cetățenilor români a crescut pentru prima dată în ultimii patru ani.

Raportul anual al Departamentului de Stat arată că rata de refuz a fost de 11,16%, între 1 octombrie 2014 și 30 septembrie 2015.

Creșterea ratei vine după un trend descrescător în ultimii ani, culminând cu anul fiscal 2013-2014, când, pentru prima dată, a scăzut sub pragul de 10% (9,8%).Astfel, în 2010 rata de refuz a fost de 24,8%, în 2011 de 22,4%, în 2012 de 17%, iar în 2013 de 11,5%.

După precedentul raport, MAE își exprima speranța că "această tendință pozitivă se va menține și în cursul anului viitor, fiind relevantă din perspectiva progreselor continue înregistrate de România pe linia îndeplinirii criteriilor aferente includerii în programul Visa Waiver".

Anul acesta, Ministerul de Externe a precizat, într-un comunicat, că a luat notă de publicarea de către Departamentul de Stat al SUA, la 12 februarie 2016, a raportului referitor la rata de refuz a solicitărilor de viză de scurtă ședere în SUA aferente anului fiscal 1 octombrie 2014 -31 septembrie 2015.

Rata de refuz a crescut în pofida faptului că MAE desfășoară, din mai 2015, o campanie de conștientizare a cetățenilor români care călătoresc în SUA cu privire la respectarea legislației locale referitoare la reglementarea șederii și desfășurarea de activități lucrative.

Ambasadorul american la București, Hans Klemm, a declarat, pe 1 februarie 2016, că nu este foarte optimist cu privire la șansele României de a accede în programul Visa Waiver în 2016, având în vedere că rata de refuz mai mare decât procentul minim legal de 3%, dar și perspectivele reduse ca această prevedere să fie modificată de către Congres, în actualul context politic din SUA.

România, Polonia, Bulgaria, Croația și Cipru sunt singurele state membre UE care nu sunt incluse în Programul Visa Waiver.