Premierul Dacian Cioloș a afirmat, luni, la Reuniunea Anuală a Diplomației, că României îi este "negat accesul la Schengen" pe motive politice care "par total depășite de realitate".

Ideea premierului a fost subliniată în contextul în care, în acest moment, terorismul și migrația au devenit cea mai serioasă amenințare, care poate fi combătută doar cu acțiuni comune și o cooperare transfrontalieră.

"Terorismul a devenit amenințarea asimetrică cea mai serioasă a timpurilor  noastre care, alături de migrație, nu poate fi combătută decât cu idei, soluții și acțiuni comune. Nu pot să nu amintesc aici rolul esențial pe care îl are cooperarea transfrontalieră, schimbul continuu de date între autoritățiile noastre și faptul că de mai bine de cinci ani României îi este negat accesul la Schengen pentru motive politice care în acest moment mi se par total depășite de realitățile cu care ne confruntăm cu toții", a declarat Cioloș.

Premierul Cioloș a subliniat că nici la nivel colectiv nu s-a reușit găsirea celor mai bune soluții, iar în "dezbaterile mult prea fierbinți", s-a piedut "ceva din coeziunea politică a procesului decizional la nivel UE". În plus, premierul a adăugat că, la nivel european, situațiile de criză "rămân greoaie".

"Ne găsim mult prea des fără informații și instrumentele de care avem nevoie pentru a avea politici proactive. Ne-a fost necesar mai mult de un an de la primul atac terorist din Paris pentru a adopta o decizie (...) la nivel european. Asta arată că, chiar și în situații de criză, reacțiile noastre la nivel comunitar rămân încă greoaie", a mai spus Cioloș.

Acesta a asigurat, însă, că România și Guvernul pe care-l conduce au reflectat serios la toate aceste realități.

"Fără niciun echivoc, România mizează pe reziliența și pe capacitatea de regenerare a proiectului european și e decisă să-și investească resursele diplomatice și politice în acest sens", a afirmat prim-ministrul