Dacian Cioloș cere schimbare în administrația publică și reducerea corupției. Într-un interviu acordat Radio România, premierul cere „să demonstrăm că nu mai merge și așa”.

Într-un interviu acordat postului Radio România, premierul Dacian Cioloș a vorbit despre mica corupție din administrația publică și nevoia  de schimbare a modului de lucru.

"Trebuie schimbate doar lucrurile care sunt gripate, care, din diferite motive, nu funcționează și, în primul rând, trebuie să ne schimbăm pe noi înșine. Cred că asta e cea mai importantă schimbare care trebuie să aibă loc în România în perioada următoare. Lupta împotriva corupției este unul dintre elementele de schimbare care trebuie să aibă loc. După părerea mea, ca să vorbim de administrație, care e în directa responsabilitate a Guvernului sau a palatului guvernamental, acolo cred că sunt două lucruri care trebuie să se schimbe: să demonstrăm că nu mai merge și așa, în sensul că e nevoie de oameni competenți și e nevoie de dispozitive care să nu mai permită corupția, chiar mica corupție", a spus Dacian Cioloș.

Premierul Dacian Cioloș a precizat și în serviciul public este neoie și de competență.

"Cred că, dacă reușim să eliminăm mentalitatea asta că prin corupție putem să compensăm alte neajunsuri, pentru că, să fim sinceri, sunt oameni care se dedau la mici acte de corupție, să mai ia un ban atunci când sunt în administrație și, în loc să furnizeze un serviciu unui cetățean corect, pentru că e plătit corect, o face așteptând doar un plic. Deci, cred că e important să fie clar că lucrurile ar trebui făcute altfel, pentru că asta înseamnă serviciul public și, pe de altă parte, e nevoie și de competență. Dacă punem oameni doar pentru că îi cunoaștem, și nu și pentru că sunt competenți, atunci ajungem la astfel de situații", a mai spus Cioloș.

Prim-ministrul spune că trebuie făcute în administrație "evaluări în sens european, evaluări în sens corect, pur și simplu", iar dacă se ajunge la concluzia că unii nu sunt pregătiți pe anumite domenii, nu înseamnă că trebuie dați afară.

"Nu trebuie văzute evaluările astea ca și o chestiune absolută în sine, în sensul că, dacă după o evaluare concluzia este că în unele domenii nu ești foarte bine pregătit, înseamnă că trebuie să fii dat afară. Și în alte administrații am văzut, inclusiv la Bruxelles, înveți tot timpul vieții. Și alături de sistemul ăsta de evaluări va trebui să punem la punct și un sistem de formare continuă, de pregătire continuă, pentru că sunt foarte multe lucruri care apar între timp: legislație, metode noi pentru a avea o activitate mai eficientă. Și atunci, evaluări în sensul ăsta!", a mai declarat premierul.

"Este clar că sunt niște oameni care sunt puși pe niște posturi și asta înseamnă că au niște responsabilități și eu sper să fie în măsură să și le asume. Dacă nu și le vor asuma, sigur că va trebui să luăm anumite măsuri, pentru că nu am alte obiective decât ca lucrurile să funcționeze bine. (...) Sigur, când pierd privilegii sau dacă va fi cazul să piardă privilegiile, o să le explicăm de ce nu se mai poate continua așa, pentru că, sigur, totdeauna atunci când schimbi anumite lucruri sunt unii care pierd, alții care câștigă, important este să explicăm noi", a detaliat Cioloș.