Guvernul interimar condus de Florin Cîțu a alocat miercuri seara peste un miliard de lei din Fondul de rezervă pentru primării și consilii județene.

O parte din sumă ar trebui să acopere costurile privind serviciile de asistență socială și de protecție a copiilor, plătite de consiliile județene.

Conform propunerii formulate de Ministerul Dezvoltării și adoptate de Executiv, din suma de peste 1 miliard de lei, 177.159.000 de lei au fost alocate consiliilor județene și sunt destinate, în mare parte, pentru a acoperi costurile privind serviciile de asistență socială și protecție a copiilor. 

”Statul a transferat această sarcină, aceste costuri, administrațiilor publice județene. Acum asigurăm susținerea financiară legată de această responsabilitate a Consiliilor Județene. Decizia de astăzi asigură finanțarea necesară pentru copii”, a spus ministrul interimar al Dezvoltării, Cseke Attila.

2.756 de administrații locale din România (aproape toate cele care au depus cereri în acest sens), au primit finanțare în valoare totală de 1.010.966.000 lei.

stfel, 2.514 comune din România au primit o finanțare în valoare totală de 614.873.000 lei, 194 orașe - 95.588.000 lei, iar 123.346.000 lei au fost alocați pentru 48 de municipii.

Fondurile acoperă necesarul de finanțare a autorităților publice locale, în funcție de execuția bugetară a acestora și de necesități. Ministrul a arătat: fondurile sunt necesare pentru finalizarea investițiilor publice finanțate de stat sau din fonduri UE, precum și pentru cheltuieli urgente ale autorităților publice locale.

Radio Europa Liberă scrie că Baronii din PNL au înroșit telefoanele Guvernului. „Când vin banii”, este întrebarea pe buzele tuturor liderilor de organizații PNL. Ministrul Cseke Attila a fost abordat frontal de mai mulți șefi de organizații pentru a i se cere detalii suplimentare. Au fost amânați deja de două ori de premierul Cîțu, iar unii au început să-și piardă încrederea.

Liderii de organizații nu știu care va fi felia de împărțit, dar mizează că mai sunt peste 500 de milioane de lei în Fondul de rezervă. Suma care a fost aprobată în Guvern este de peste 1 miliard de lei, marii câștigători fiind primarii PNL și UDMR.

Primăriile conduse de PSD au primit câte 50.000 de lei, în timp ce sumele pentru primăriile conduse de PNL sunt mai mari. Per total, PSD a primit aproximativ 20-25%d din suma alocată.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, avertiza Guvernul înaintea moțiunii de cenzură să nu dea banii din Fondul de Rezervă doar către primarii PNL.

„Îl somez public să renunțe! În acest nou val brutal al pandemiei, situațiile de urgență nu pot fi rezolvate doar pe baza carnetului de membru PNL. Există comunități conduse de primari PSD, USR sau PMP care au nevoie la fel de mare de fonduri pentru salvarea unor vieți. Îi cer și președintelui Iohannis să intervină rapid pentru a opri o asemenea ticăloșie!”, a fost mesajul postat pe Facebook de președintele PSD pe 1 octombrie, mai arată sursa citată.

Liderul social-democrat îl amenința pe președintele Iohannis că s-ar putea trezi cu aleșii PSD la un „concert, festival, cenaclu” la porțile Palatului Cotroceni.