Premierul Florin Cîțu s-a prezentat luni, de la ora 17:00, în plenul Parlamentului, unde PSD l-a invitat în cadrul "Orei prim-ministrului" pentru a da explicații despre bugetul de stat pe anul 2021.

Ședința a început cu scandări, urlete și cuvinte jignitoare din partea celor din PSD, care au afișat în plen pancarte cu chipul șefului PNL, Ludovic Orban, care ține în mână un trabuc.

Deputatul PSD Ilie Toma a rezemat lângă pupitrul la care vorbea premierul o coasă din carton.

În alte pancarte apar ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în spatele căruia este o clădire în flăcări, aluzie la incendiul de la Institutul "Matei Balș", dar și ministrul Economiei, Claudiu Năsui, îmbrăcat în hacker.

 

Într-o altă fotografie apar Ludovic Orban și Liviu Dragnea care își strâng mâna, fotografie realizată pe vremea USL.

 

Ludovic Orban le-a transmis celor care urlă că există microfon pentru a lua cuvântul, iar cei care nu vor, să aștepte redeschiderea stadioanelor pentru a urla acolo.

"Românii ar trebui să știe că această invitație din partea grupului PSD nu are nicio legătură cu bugetul României. Ei m-au chemat aici să vadă cât rezist eu la înjurăturile lor. Eu vă spun că acest prim-ministru rezistă", a spus Cîțu.

Premierul a mai afirmat că el este contestat de oameni precum Marcel Ciolacu, Sorin Grineanu, Paul Stănescu sau Mihai Tudose, "slugile lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov".

Cîțu le-a spus social-democraților că a făcut el calculul impactului bugetar în cazul amendamentelor pe care PSD vrea să le depună la legea bugetului, acesta fiind de 6% din PIB. Cîțu susține că cei din PSD propun să nu mai plătim contribuția către Comisia Europeană pentru a recupera cei 6% din PIB.

Premierul Cîțu a precizat că bugetul pe anul acesta este unul al reformei, iar celor din PSD le este frică de reforme, pentru că "sinecuriștii pe care îi aveți acolo nu vor mai fi".

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a replicat lui Cîțu că, în cele 10 minute cât a vorbit în plen, a împrumutat România cu 600.000 de euro.

"O mie de euro pe secundă furați din buzunarele românilor, pe care îi vor plăti copiii și nepoții noștri", a comentat Ciolacu.

Tot șeful PSD a punctat că Guvernul Dăncilă a lăsat un deficit de 2,8% și o datorie de 34% din PIB, iar guvernele Orban și Cîțu au lăsat un deficit de 10% și o datorie de peste 47% din PIB.

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, le-a transmis celor din PSD că nu îl pot învăța economie pe Florin Cîțu, în condițiile în care ei au fost conduși de Viorica Dăncilă sau l-au avut ministru al Economiei pe Dănuț Andrușcă, fost șef la o vulcanizare din județul Neamț.

Deputatul AUR George Simion a anunțat că grupul său parlamentar va ieși din sală, în semn de solidaritate cu minerii din Valea Jiului și cu angajații din domeniul energetic. 

La finalul dezbaterii, Florin Cîțu le-a spus social-democraților să pună mâna pe carte, pentru că "cititul nu a omorât pe nimeni", în timp ce Ludovic Orban le-a transmis să mai lucreze la butaforie.

Surse foto: Privesc.eu, PSD