Premierul Nicolae Ciucă a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, că se așteaptă ca România să adere anul acesta la Spațiul Schengen.

Potrivit acestuia, el se așteaptă ca o decizie favorabilă, așteptată de mai bine de 10 ani de țara noastră, ai aibă loc "înainte de sfârșitul acestui an".

Măsura, mai spune Bloomberg, ar fi un pas înainte spre aliminarea timpilor lungi de așteptare la granițele României cu alte state europene și ar spori interesul investitorilor străini în țară.

De asemenea, Bruxelles-ul ar urma să renunțe la Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în cazul României, a mai spus Nicolae Ciucă.

"Tot ceea ce am făcut de la izbucnirea confilctului din Ucraina demonstrează că suntem pregătiți să aderăm la Spațiul Schengen. Ne așteptăm ca toți liderii europeni să recunoască tot ceea ce am făcut", a spus premierul român.

Interviul integral, unde Ciucă a vorbit și despre NATO, poate fi citit aici.

+++

SCHENGEN: SCOP ȘI BENEFICII

Aproximativ 3,5 milioane de persoane traversează în fiecare zi o frontieră internă a UE. Libera circulație poate implica, în practică, drepturi diferite pentru diferite categorii de persoane, de la turiști la familii. Toți cetățenii UE pot rămâne în alt stat membru ca turiști până la trei luni cu un pașaport sau un card de identitate valabil.

De asemenea, aceștia pot lucra și locui într-un alt stat membru cu dreptul de a fi tratați în același mod ca cetățenii țării respective. Antreprenorii beneficiază de libertatea de stabilire în statul pe care îl aleg, iar studenții au dreptul de a studia în orice stat membru.

Reînchiderea frontierelor interne ale UE ar putea duce la un cost estimat între 100 și 230 de miliarde de euro pe o perioadă de 10 ani și ar împiedica traficul transfrontalier pentru 1,7 milioane de persoane.

Normele Schengen elimină controalele la frontierele interne, armonizând și consolidând în același timp protecția frontierelor externe ale zonei.

După intrarea în spațiul Schengen, oamenii pot călători dintr-un stat membru în altul fără a fi supuși controalelor la frontieră (ca regulă generală). Autoritățile naționale competente pot, totuși, să verifice persoanele fizice la frontierele interne sau în apropierea acestora, în cazul în care informații din cadrul poliției justifică temporar intensificarea supravegherii.

Schengen include și o politică comună în domeniul vizelor pentru sejururi scurte în cazul cetățenilor din afara UE și ajută statele participante să își unească forțele în lupta împotriva criminalității, cu ajutorul cooperării polițienești și judiciare.