Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marți, în Dolj, că decizia PNL și PSD de a renunța la susținerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcția de primar general al Capitalei și a avea candidați separați a venit în baza unei analize.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii și social democrații au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

"A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliție și în momentul în care s-a identificat faptul că nu reușim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru și stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureștenilor șansa să aleagă între patru candidați, pentru că orice soluție am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat șansele primarului în funcție sau ale candidatului deja înscris, care, așa cum arată sondajele, au șansele cele mai mari. Această situație ducea la o confruntare doar între doi candidați", a spus Ciucă, citat de Agerpres.

Președintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiției politice și în felul acesta "electoratele, atât cel liberal, cât și cel social-democrat pot să intre cu o altă speranță".

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, președintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcția de primar.

"Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opțiune nouă, diferă de ceilalți pentru că nu este în funcție, nu a fost niciodată în administrație la nivel local", a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcție în Guvern, Ciucă a răspunss că "nici nu s-a pus problema". "A fost o discuție cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranță să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre", a afirmat președintele PNL.

În legătură cu relația în care cele două partide au rămas cu managerul Spitalului Universitar din București, președintele PNL a afirmat că aceasta este o "relație cât se poate de umană".

"Trebuie să înțelegem că domnia sa, ca noi toți, este om, dincolo de orice situație, și în felul acesta am analizat perspectiva din punct de vedere politic și din punct de vedere a consecințelor și efectelor asupra domniei sale și am considerat că este absolut firesc să încheiem această colaborare, pentru că șansele erau cât se poate de evidente", a mai declarat Nicolae Ciucă.

De asemenea, întrebat dacă medicul Câtălin Cîrstoiu a cerut să își păstreze funcția de manager la Spitalul Universitar, Ciucă a subliniat că această solicitare "nu are treabă cu o decizie la nivelul coaliției".