Premierul desemnat Nicolae Ciucă a transmis liderilor partidelor un document în care propune un armistițiu politic prin care să fie susținut un guvern minoritar pentru o perioadă limitată de timp.

UPDATE

”Am văzut propunerea, am avut o discuție în Biroul Național al USR. Din punctul nostru de vedere, România are nevoie de o majoritate, nu de un armistițiu. O astfel de majoritate este posibilă de data aceasta astăzi. Am propus din nou premierului și PNL soluții care să ne permită să construim majoritatea”, a declarat marți seara liderul USR, Dacian Cioloș.

+++

Printr-un comunicat de presă, PSD a transmis că așteaptă un armistițiu agreat de toate partidele de dreapta care au aruncat țara în criză.

Poziția PSD:

ȚPartidul Social Democrat îi mulțumește premierului desemnat, Nicolae Ciucă, pentru că a răspuns apelului nostru la un armistițiu politic în vederea traversării crizei sanitare, economice și sociale, însă consideră că pentru succesul unui astfel de acord este nevoie de efortul conjugat al întregii clase politice. 

PSD a fost primul partid care, de mai bine de un an, a tot cerut politicienilor puterii, în repetate rânduri, pacturi și armistiții pentru sănătatea românilor. Și în actuala criză politică, PSD a fost primul partid care a arătat deschidere pentru un dialog cu premierul desemnat și a propus – ca bază a unei înțelegeri pentru a trece criza - planul PSD cu cele 10 măsuri urgente. Din păcate, președintele PNL a subminat din start șansele oricărei continuări a discuțiilor și a tratat cu indiferență măsurile propuse de PSD pentru români și firmele românești.

Atitudinea lui Florin Cîțu este total opusă ideii de armistițiu care înseamnă, în orice conflict, încetarea focului, adică oprirea tuturor acelor ostilități care produc victime. Însă, Florin Cîțu a ales să rupă orice punte de dialog prin atitudinea sa și face rău României, așa cum a făcut și cu dezastrul sanitar, explozia prețurilor la energie sau haosul din educație.

Rezultatul acțiunilor sale iresponsabile continuă să facă victime în fiecare zi: românii mor, firmele mor, la fel și viitorul țării când sunt închise școlile. PSD consideră că un armistițiu politic este absolut necesar, dar unul probat prin fapte concrete ale partidelor care au produs actuala criză politică. Astfel, dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și își asumă cele 10 măsuri urgente, atunci și PSD se va alătura acestui demers."

+++

Anunțul a fost făcut de liderul PNL, Florin Cîțu.

" Astăzi, premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a trimis către liderii politici ai partidelor parlamentare un document care reprezintă, de fapt, un armistițiu prin care toate aceste partide politice vor susține acest Guvern minoritar pe o perioadă determinată, pe care o vom discuta și vom susține și în Parlamentul României, prin proiecte și nu vom sabota activitatea acestui Guvern, până trecem de această iarnă. Bineînțeles, avem timp să discutăm, dar este nevoie să deblocăm această criză politică. Venim cu acest document pe care îl semnăm toți liderii politici, pentru că sunt de acord să deblocăm această criză. Dacă nici acum nu înțelegem importanța situației prin care trece România și celelalte partide nu înțeleg să facă un pas spre a debloca criza, vedem că ne îndreptăm cu pași repezi spre o situație pe care nu o mai putem gestiona, iar responsabilitatea, până la urmă, o să fie a acestor partide: USR și PSD", a declarat Cîțu.

Nici PSD, nici USR nu au dat încă un răspuns, a mai adăugat Cîțu. Dacă vor refuza armistițiul, șeful PNL spune că trebuie văzut cum îl vor motiva.

"Eu cred în cuvintele pe care le-au spus acești lideri, că doresc să rezolve criza, că sunt responsabili și sunt interesați de a rezolva această criză politică, pentru că trebuie să gestionăm o criză sanitară în România", a continuat acesta.

Ce prevede armistițiul propus de Nicolae Ciucă: