Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare "Carol I", unde Petre Tobă a obținut titlul de doctor, recomandă menținerea acestui titlu științific,după ce ministrul de Interne a fost acuzat că și-a plagiat teza de doctorat.

UPDATE

Comisia de lucru din Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare se va pronunța la începutul lunii septembrie dacă lucrarea de doctorat a ministrului Internelor, Petre Tobă, este sau nu plagiată, iar decizia va fi consemnată într-un raport care va fi trimis Consiliului General, a declarat luni, pentru News.ro, președintele CNATDCU, Viorel Barbu.

El a spus că membrii comisiei de lucru vor avea în vedere și raportul primit de la Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare "Carol I”, unde Petre Tobă și-a susținut lucrarea de doctorat, dar a precizat că acesta are doar rol consultativ.

"Comisia de lucru care analizează acuzația de plagiat trebuie să aibă în față și acest raport înaintat de Comisia de Etica a Universității Naționale de Apărare, dar ceea ce contează este rezultatul comisiei de analiză a CNATDCU, care se va pronunța dacă lucrarea este sau nu plagiată”, a subliniat Barbu.

+++

Într-un raport înaintat Ministerului Educației, membrii Comisiei de Etică a UNAp afirmă că o parte din dovezile de plagiat făcute publice nu se susțin, iar în alte câteva situații este vorba despre "similitudini", nu despre plagiat. Comisia de Etică a UNAp s-a întrunit la data de 2 iunie 2016, au precizat pentru PressOne surse din mediul academic .

Raportul de analiză a acuzațiilor de plagiat aduse ministrului de Interne a fost finalizat câteva zile mai târziu. Documentul a fost trimis Ministerului Educației la data de 9 iunie.

În documentul elaborat de oficialii Universității Naționale de Apărare "Carol I" se precizează că "acest demers științific (n.r. – teza de doctorat a lui Petre Tobă) este încă de actualitate, iar cercetarea științifică desfășurată în calitate de doctorand a domnului Petre Tobă a fost utilă".

Comisia de Etică invocă drept argument pentru menținerea titlului de doctor și faptul că actualul ministru de Interne a ocupat mai multe funcții de conducere: "Nu trebuie omis nici faptul că domnul Petre Tobă beneficiază de o bogată experiență în domeniu și a participat în mod direct la implementarea acestor proiecte finanțate din fonduri europene".

În concluziile prezentate se precizează că "o parte din situațiile de plagiat nu se susțin". În cazul altor pagini redactate fără respectarea normelor universitare, dar și legale, este vorba despre"similitudini". Propunerea finală este de "menținere a titlului de doctor".

Rectorul UNAp, Gheorghe Calopăreanu, a evitat să spună public care a fost concluzia Comisiei de Etică a Universității trimisă Ministerului Educației.

PressOne a publicat, în noiembrie 2015, o analiză a tezei de doctorat a ministrului de Interne, Petre Tobă, în care se arată că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale lucrării cu care el a obținut titlul de doctor în științe militare și informații sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor și fără a respecta normele naționale și internaționale de citare în opere științifice.

Pe lângă multiplele situații de evident plagiat expuse, PressOne a descoperit și faptul că Petre Tobă i-a inclus în bibliografia tezei pe Joseph Stiglitz și Barry Buzan la litera A, trecând înaintea numelor lor particula Apud, care în regulile academice de citare înseamnă „după” sau ”după cum apare la”: Apud Stiglitz Joseph și Apud Barry Buzan. „Acest fapt întărește ideea că Tobă nu și-a însușit nici cele mai elementare reguli de citare pe parcursul anilor de studiu doctoral”, conchide jurnalista Emilia Șercan.

Citiți continuarea pe PressOne.