Comisia specială s-a reunit la ora 17 pentru a continua cu legea privind organizarea judiciară, dar deputatul USR Stelian Ion invocă ședința plenului comun al Camerei și Senatului și faptul că nu se poate lucra în comisii în același timp.


 

Comisia parlamentară specială pentru legile justiției a adoptat marți raportul de admitere a legii 304/2004 privind organizarea judiciară, dar și raportul asupra legii 317/2004 privind funcționarea CSM.

Ambele legi vor fi acum votate de plenul Senatului, care este for decizional în acest caz.

În timpul dezbaterilor, deputatul USR Stelian Ion a pus muzică, în semn de protest pentru că lucrările comisiei au avut loc în același timp cu ședința din plen, trecând de la Mozart și Bach la hip-hop românesc, pentru ca discuțiile din comisie să se încheie pe „Imnul golanilor”.

++++++ LIVE TEXT ++++++ 

UPDATE 8 Stelian Ion a schimbat muzica și în difuzoare se aude, parcă mai tare, muzică hip-hop. Iordache a spus că îl va sancționa pe Stelian Ion, care a spus că așteaptă acum sancțiunea.

Marton Arpad i-a cerut imperativ lui Iordache să-l elimine pe Stelian Ion definitiv. Cel mai probabil s-a referit la a-l da afară din sală.

PNL a cerut suspendarea ședinței pentru consultări. Pauză 5 minute.

UPDATE 7 „Vreau să vă dau o veste proastă. Nu plecăm de aici până nu terminăm aceste două legi”, le-a transmis Iordache tuturor membrilor comisiei, dar în special Iuliei Scântei de la PNL, care a cerut să citească un amendament înainte de a vota.

UPDATE 6 Robert Cazanciuc (PSD) i-a cerut lui Stelian ion să dea volumul mai încet, ca să se păstreze o limită a decenței.

„Nu pot, pentru că sunt unele note care abia se aud, sunt mai joase, nu mă pot juca cu volumul”, a replicat Stelian Ion.

UPDATE 5 În semn de protest, deputatul Stelian Ion a pus muzică clasică la microfon. Practic, dezbaterile au loc pe fondu muzical asigurat de Atelian Ion, care protestează astfel față de această ședință.

Muzica îi determină pe membrii comisiei să vorbească mai tare pentru a se putea face auziți.

UPDATE 4 Florin Iordache pare mai nerăbdător ca niciodată să treacă prin amendamente ca vântul și ca gândul.

UPDATE 3 Tot Iulia Scântei a pus o întrebare la care Iordache nu a avut un răspuns.

„Dacă ministrul Justiției săvârșește o faptă sau membrii societății civile din CSM, ei de către cine vor fi anchetați?”

„Este dreptul dumneavoastră să întrebați, este dreptul meu să nu vă răspund”, a răspuns Iordache.

Întrebarea a fost reluată și de USR, pentru că textul înființării noii secții de investigare a infracțiunilor comise de magistrați este neclar.

Apoi Iordache a supus votului, s-a adoptat, apoi Iordache a spus membrilor comisiei că pot să-și spună părerea, deși s-a votat deja amendamentul.

UPDATE 2 Iulia Scântei (PNL) a trecut direct la subiect. „Dacă ați vrut să faceți o secție specială pentru anchetarea magistraților pentru a-i proteja de DNA, așa cum spuneți, de ce să nu facem o secție și pentru miniștri, pentru parlamentari, ori pentru orice altă categorie socio-profesională? Altfel, toate modificările bune din aceste legi pălesc atunci când a-ți introdus aceste bombe cu efect întârziat. Iar efectele se vor vedea în curând”

UPDATE 1 A trecut aproape o oră și ședința comisiei nu a avansat. Discuția a început cu noua secție care să investigheze magistrații, dar nu s-a reușit încă să se discute pe fond. Parlamentarul Stelian Ion insistă că este un abuz de drept prin continuarea ședinței în același timp cu plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului.

***** Știrea inițială

În prima jumătate de oră, comisia Iordache nu a avansat cu nimic pentru că Stelian Ion a cerut suspendarea ședinței pe motiv că nu poate avea loc în același timp cu plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

„Este un abuz de drept. Nu vă luați după calmul din vocea mea, s-au adunat prea multe abuzuri. Nu voi permite ca această comisie să-și desfășoare activitatea. Îmi încălcați dreptul de a fi în plen”, a spus Stelian Ion.

Iordache i-a tăiat microfonul de mai multe ori. A supus apoi la vot dacă să se suspende ședința și, previzibil, cererea lui Stelian Ion a fost respinsă.

Ulterior, Ioan Cupșa (PNL) a observat că s-au atașat noi amendamente la statutul magistraților cu o oră înainte de a începe ședința.

„Asta este procedura parlamentară: se pot face amendamente oricând, chiar și în a doua cameră”, a spus și Marton Arpad (UDMR) în apărarea lui Iordache.