Comisia specială care dezbate modificări controversate la legile Justiției a continuat și vineri discuțiile pe legea 303/2004, privind statul magistraților, iar discuțiile aprinse nu au lipsit nici astăzi. Controverse legate de prezența lui Alistar.

UPDATE 4 Consiliul Superior al Magistraturii susține că Victor Alistar, membru CSM din partea societății civile, nu are mandat din partea instituției pentru a susține anumite opinii în comisia ce discută legile Justiției.

„Dl Alistar nu are mandat să reprezinte instituțional CSM. Nu vă pot spune în ce calitate participă, că nu știu, dar nu are mandat să exprime instituțional opțiunea, opinia sau amendamente propuse de CSM”, a declarat purtătorul de cuvânt al CSM, judecătorul Ștefan Lucaciuc.

UPDATE 3 Toate amendamentele au fost respinse, astfel că în acest moment se păstreazaă forma actuală: președintele României numește procurorii șefi de parchete, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM.

Lucrările Comisiei speciale s-au terminat pentru astăzi și vor fi reluate luni, la ora 9.

UPDATE 2 Propunerea reprezentantului ALDE, Steluța Cătăniciu, ca președintele României să fie exclus din procedura de numire a procurorilor șefi de parchete, a fost respinsă.

UPDATE 1 Cătălin Predoiu (PNL) cere sesizarea Comisiei de la Veneția, cerere respinsă de Florin Iordache.

De asemenea, USR a cerut suspendarea lucrărilor comisiei speciale până la o decizie a Curții Constituționale asupra legalității acestei comisii. Florin Iordache a supus la vot această propunere și a fost respinsă de arcul puterii, PSD-ALDE-UDMR.

***** Textul inițial

Președintele României nu va putea refuza nici măcar o singură dată o propunere venită de la Consiliul Suprior al Magistraturii pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Forma inițială a legii nu prevede de câte ori președintele României poate refuza propunerea venită de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Victor Alistar, membru al societății civile în CSM, a propus ca președintele României să nu poată refuza nici măcar o dată numirea în funcția de președinte al ICCJ.

PNL a cerut păstrarea textului de lege actual, care prevede că președintele numește șeful ICCJ și poate refuza propunerile.

Și USR a cerut ca textul actual de lege să rămână. Parlamentarii USR au invocat o decizie a Curții Constituționale care ar fi încălcată dacă s-ar schimba actuala prevedere.

Ideea de a-i reduce președintelui României posibilitatea de a refuza o singură dată a fost susținută, printre alții, de Florin Iordache, Steluța Cătăniciu, Eugen Nicolicea.

Dezbaterea nu a fost lipsită de contre și discuții aprinse.


Membrii comisiei se pregătesc să ia în discuție și modalitatea în care sunt numiți procurorii șefi ai principalelor parchete (Parchetul General, DNA, DIICOT).

Printre propuneri sunt eliminarea totală a șefului statului din procesul de numire, iar procurorii șefi de parchete să rămână la latitudinea ministrului Justiției.

O altă propunere este ca președintele să rămână în procesul de numire, dar să nu poată refuza decât o singură dată.

Discuțiile din comisia specială condusă de Florin Iordache, fostul ministru al Justiției care a elaborat OUG 13, sunt deja în a treia zi consecutivă. Până acum au fost mai multe modificări controversate, printre acestea și faptul că președintele României nu va putea refuza numirea în funcția de procurori și judecători.