Comisia Europeană a precizat, la solicitarea EurActiv,ro, că urmărește îndeaproape evoluțiile legate de modificările la Codul penal și legea grației, reamintind că raportul MCV va fi publicat în curând.

”Nu comentăm proiecte de lege, dar urmărim îndeaproape aceste evoluții. După cum știți, Comisia măsoară progresele înregistrate de România pe baza unui set convenit de obiective de referință în domenii precum reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției”, a precizat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pe probleme de stat de drept.

Wigand a reamintit că următorul raport MCV va fi publicat în curând.

Guvernul Grindeanu a pregătit, în mod netransparent, două ordonanțe de urgență privind grațierea, respectiv modificări la Codul penal, care nu au mai fost puse pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, ca urmare a prezenței președintelui Klaus Iohannis.

După ședința de Guvern, Grindeanu a declarat că cele două OUG nu erau trecute pe ordinea de zi, insistând că agenda a fost făcută publică din timp, în pofida faptului că ea a fost transmisă doar după ce a început ședința.

Cele două OUG au fost publicate abia în cursul după-amiezii de miercuri pe site-ul Ministerului Justiției, ele conținând o serie de modificări criticate vehement de DNA, Parchetul general și alte instituții din domeniu.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că dorinta de grațiere e "un proiect penibil", acuzând faptul că s-au facut "montaje" în media pentru a servi unei emoții colective care să-l susțină, în timp ce șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a apreciat că nu se impune o modificare a Codului penal.

Totodată, miercuri seara, mii de oameni au protestat în București, dar și în alte orașe, față de modificările propuse de Guvern.

Un nou protest față de amnistie și grațiere este anunțat pe Facebook pentru duminică, la ora 18:00 în Piața Universității din București. Tot duminică sunt anunțate proteste în Pitești, Piatra Neamț, Baia Mare, Suceava și Satu Mare.