Forul de conducere al PSD a votat vineri componența noului guvern. Apar multe nume noi, inclusiv un ministru judecat pentru evaziune fiscală.

UPDATE

PSD a publicat și variantă upgradată a programului de guvernare. Potrivit documentului, salariul minim și punctul de pensie ar urma să crească, în timp ce TVA va scădea anul viitor de la 19% la 18%. 

Familiile vor fi încurajate să aibă cât mai mulți copii prin acordarea a 1.600 - 1.800 lei/an pentru fiecare copil. Banii vor fi dați doar pentru copiii care au cel mult 10% absențe nemotivate. (Detalii, aici)

Declarații Viorica Dăncilă:

  • e importantă relansarea dimensiunii europene, astfel că Ministerul Fondurilor Europene devine un minister de sine stătător și am înființat un post de vicepremier însărcinat cu implementarea parteneriatelor strategice, mai ales cel cu SUA.
  • După prezentarea miniștrilor, premierul desemnat nu a dorit să răspundă la întrebări.

Lista miniștrilor:

  • Vicepremier, ministrul Dezvoltării - Paul Stănescu
Înalta Curte de Casație discută o cerere de redeschidere a unei anchete penale ce îl are drept subiect. Stănescu a declarat joi că va demisiona dacă va fi inculpat.
  • Vicepremier, ministrul Mediului -  Grațiela Gavrilescu
  • Vicepremier - Viorel Ștefan
  • Vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice - Ana Birchall
Cum Viorica Dăncilă a fugit de întrebări ca de obicei, nu e clar de ce a fost înființat acest post. La prima vedere pare o sinecură pentru Ana Birchall, mereu în căutare de vreo funcție prin guvern.
  • Ministrul de Interne - Carmen Dan
  • Ministrul de Externe - Teodor Meleșcanu
  • Ministrul Apărării - Mihai Fifor
  • Ministrul de Finanțe - Eugen Teodorovici
  • Ministrul Justitiei - Tudorel Toader
  • Ministrul Agriculturii - Petre Daea
  • Ministrul Educației - Valentin Popa
  • Ministrul Economiei - Dănuț Andrușca
  • Ministrul Energiei - Anton Anton
  • Ministrul Transporturilor - Lucian Șova
  • Ministrul Fondurilor Europene - Rovana Plumb
  • Ministrul mediului de afaceri - Ștefan Radu Oprea
Senatorul PSD este judecat pentru evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani.
  • Ministrul Sănătății - Sorina Pintea
  • Ministrul Comunicațiilor - Bogdan Cojocaru
  • Ministrul Culturii  - George Ivașcu
  • Ministrul Apelor și Pădurilor - Ion Deneș
  • Ministrul Cercetării - Nicolae Burnete
  • Ministrul Tineretului și Sportului - Ioana Bran
E secretară a Camerei Deputaților și fiica unui milionar în domeniul distileriei alcoolului. (Detalii, aici)

  • Ministrul Turismului - Bogdan Trif
  • Ministerul Muncii - Lia Olguța Vasilescu
  • ministrul pentru Relația cu Parlamentul - Viorel Ilie
Anul trecut, Viorel Ilie a fost acuzat de instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. A fost, însă, salvat de colegii senatori.
  • Ministru delegat pentru afaceri europene - Victor Negrescu
  • ministrul pentru Românii de pretutindeni - Natalia Intotero

S-a mai ocupat de românii de pretutindeni, prilej cu care s-a remarcat cu o afirmație controversată.

***

Carmen Dan rămâne în guvern și spune că anul acesta are în plan reformarea poliției, precum și dotarea jandarmeriei cu mijloace de protecție, pentru că sunt foarte mult solicitați în ultima perioadă.

***

Ionuț Mișa și-a apărat mandatul, spunând că a fost unul dintre cei mai eficienți miniștri, dar a spus că pleacă, întrucât e vorba de o decizie politică. El a mai spus că își reproșează că nu a comunicat mai mult cu presa, dar a dat vina pe timpul scurt.

***

Olguța Vasilescu, explicând revenirea Anei Birchall: S-a constatat că e nevoie de o întărire a relațiilor externe.

***

Petre Daea: "E o vreme bună, sperăm într-un an agricol bun și totul va fi bine".

***

Ședința PSD s-a încheiat.

***

Ana Birchall va reveni în guvern, în postura de vicepremier fără portofoliu, iar Teodorovici va fi ministru al Finanțelor. Vor fi patru vicepremieri, ceilalți trei fiind Viorel Ștefan, Paul Stănescu și Grațiela Gavrilescu.

*** 

Liderul ALDE a explicat că Dăncilă nu a mai venit la reuniunea ALDE pentru că o discuție de 15 minute nu ar fi putut fi una serioasă. Urmează ca întâlnirea să aibă loc luni.

***

Toma Petcu (ALDE) a demisionat din fruntea Ministerului Energiei. Portofoliul ar urma să-i revină deputatului Anton Anton, de la aceeași formațiune. Tăriceanu a evocat motive de sănătate.

***

Florian Bodog a declarat, înainte de CEx, că a luat decizia de a nu-și mai depune candidatura pentru un nou mandat la Sănătate. "Am luat decizia personală să nu îmi depun candidatura pentru un nou mandat la Ministerul Sănătății. Voi susține necondiționat următoarea persoană care va ocupa acest portofoliu", a spus Bodog.

Biroul Politic Central al ALDE s-a reunit de la ora 10:00, la ședință participând și premierul desemnat, Viorica Dăncilă.

Potrivit declarațiilor de până acum, Guvernul Dăncilă va avea aceeași structură ca și fostul Executiv Tudose, respectiv premier, trei vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, și 26 de portofolii, doi miniștri fiind delegați. În total, noul Cabinet va avea, ca și cel precedent, 28 de membri, informează Mediafax.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, la începutul acestei săptămâni, că membrii PSD cercetați penal pot face parte din viitorul Cabinet Dăncilă, el arătând că social-democrații au decis să își facă ei înșiși Guvernul și nu alte instituții. 

În spațiul public au apărut mai multe nume pentru portofoliile de ministru, dar, întrebat înainte de CEx de jurnaliști dacă au nimerit vreun nume, președintele social-democraților a răspuns negativ.

El a mai spus că tot timpul liderii locali au făcut propuneri de miniștri, nu doar acum. Dragnea a precizat că unele nume nu au fost acceptat de Viorica Dăncilă.

În pofida declarației lui Dragnea, primarul Capitalei a confirmat o parte din numele vehiculate pentru a face parte din noul guvern. Gabriela Firea a declarat că PSD București o susține pe Rovana Plumb pentru postul de vicepremier, pe Ecaterina Andronescu la Educație, pe Rodica Nassar la Sănătate și pe George Ivașcu la Cultură.

Retragerea lui Dunca

Ministrului Turismului, Marius Dunca, a anunțat vineri dimineața că i-a transmis lui Dragnea că se retrage.

"Vă anunț acum, aici, că o să mă retrag. O să rămân întotdeauna un partener al sportului și al organizațiilor de tineret. Sper că nu i-am dezamăgit pe președinții de federații, toți mi-au spus să continui. Le-am spus că este destul de greu. (..) Când am luat această decizie, m-am consultat cu mai multe persoane, dar în primul rând și cu președintele Dragnea pentru că trebuie asumată o responsabilitate, nu e un minister ușor", a declarat Marius Dunca, într-o conferință de presă la sediul ministerului.

El a mai declarat că federațiile sportive i-au cerut să rămână, strângând semnături în acest sens.

Cu câteva ore înainte, GSP a publicat un material în care precizează că ministrul Sportului are în 2012-2017 venituri medii de 12.000 de euro pe an, dar conduce un Audi A8 nedeclarat, limuzină comparabilă ca preț cu cea primită de Simona Halep când a devenit Nr. 1 mondial.

Alte nume vehiculate

La Transporturi sunt vehiculate două nume: cel al fostului ministru Răzvan Cuc și Lucian Șova. În locul lui Mircea Titus Dobre la Turism ar putea veni Bogdan Trif, comisarul general al Gărzii de Mediu, sau Ioana Bran, secretară la Camera Deputaților.

O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor europene și ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta.