Comisiile de Cultură din Parlament au respins joi rapoartele de activitate ale Televiziunii publice și Radioului public, acesta fiind primul pas pentru dizolvarea conducerii celor două instituții.

Rapoartele urmează să ajungă în plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului unde vor fi dezbătute și votate. Legea prevede că, dacă acestea sunt respinse, conducerea este dizolvată. 

Pe 16 februarie, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, anunța că noua Coaliție de guvernare dorește schimbarea șefilor de la televiziunea publică și de la radioul public.

"Parlamentul trecut, deși a primit rapoartele pe 2019, nu le-a trimis spre Comisiile de cultură, pentru ca acestea să le analizeze și să le trimită spre plenul Camerelor reunite. Au mimat înființarea unei Comisii de anchetă care n-a funcționat niciodată și majoritățile PSD au refuzat să sesizeze Comisiile de cultură. Noi am făcut acest lucru și solicităm cât mai repede dezbaterea rapoartelor, astfel încât la următorul plen să votăm respingerea celor două rapoarte", spunea, atunci, Orban.

Tot în februarie, întrebat dacă la cele două instituții va fi o conducere interimară sau noi propuneri, Orban a replicat: "Sunt posibile amândouă variantele, poate să existe un interimat de câteva luni, așa s-a întâmplat la fiecare respingere a raportului, pentru că ulterior sunt niște proceduri de desemnare a candidaților, de exemplu din partea salariaților, unde se fac alegeri interne și un anumit timp de derulare a procedurilor. De asemenea, formațiunile politice care desemnează au nevoie de un anumit timp de desemnare și de regulă se rămâne pe un interimat".