Congresele extraordinare reunite ale PMP și UNPR au aprobat în unanimitate protocolul privind fuziunea prin absorbție a celor două partide.Valeriu Steriu, care va fi președinte executiv în noul PMP, a declarat că UNPR nu a dispărut, ci se transformă.

După ce a susținut că PMP l-ar putea susține pe Cioloș, Steriu a revenit și a precizat că Traian Băsescu este propunerea partidului pentru postul de premier după alegerile generale din toamnă.

Președintele executiv al PMP a explicat că fostul șef de stat ate toate competențele necesare pentru a fi premier.

+++

Traian Băsescu a afirmat, după aprobarea fuziunii dintre PMP și UNPR, că obiectivul partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă este obținerea a 15-20% din voturi.

+++

Valeriu Steriu a declarat că PMP l-ar putea susține pe Dacian Cioloș pentru Guvernul care se va constitui după alegerile parlamentare, dacă "ideile converg", afirmând că vor decide după alegeri dacă intră la guvernare.

Întrebat dacă este de acord cu afirmația lui Steriu, Traian Băsescu a replicat zâmbind:"Pot fi de acord cu orice, dar cel mai bun profil de premier sunt eu".

+++

Anterior, în cadrul Congresului PMP, s-a votat modificarea statutului partidului în vederea măririi numărului de membri ai conducerii centrale cu o funcție de președinte executiv și două de prim-vicepreședinte.

Pe 12 iulie, președintele PMP, Traian Băsescu, anunța fuziunea partidului său cu UNPR: "Noul partid se va numi Partidul Mișcarea Populară, însemnul electoral se menține cel al PMP și imnul este al PMP. Va fi o distribuție echilibrată a puterii în teritoriu, adică de 50 la 50%. PMP actual are doi prim-vicepreședinți, noul partid va avea patru prim-vicepreședinți. Eu cu domnul Steriu am lucrat foarte bine când eram președinte (al României - n.r.), nu ne-am cunoscut nici ieri, nici alaltăieri".

Miercuri, la conferința extraordinară a UNPR, președintele Valeriu Steriu a explicat care este motivul fuziunii: PMP a oferit respect partidului înființat de Gabriel Oprea.

"Mi-aș fi dorit ca munca și seriozitatea noastră să fie răsplătite așa cum merită pe deplin, mi-aș fi dorit ca și aliații și partenerii noștri să fi fost măcar pe jumătate atât de sinceri și de onești și de deschiși față de noi cum am fost noi față de ei. Mi-aș fi dorit ca în politică să conteze puterea cuvântului dat, ca bărbăția și onoarea să nu fie doar lozinci bune de spus la televizor, dar ultima perioadă mi-a arătat că în politica românească sunt foarte puțini bărbați adevărați", a afirmat Steriu, potrivit Agerpres.

Steriu a reproșat PSD și PNL că nu au oferit UNPR respectul pe care-l merită.

"Nu pot, cu conștiința împăcată, să accept o variantă politică în care dvs, forța UNPR, să nu primiți respectul cuvenit. Nu pot, cu conștiința împăcată, să accept varianta de fuziune a PSD care spune - facem fuziune în termenii noștri și noi alegem ce oameni păstrăm, ce oameni dăm afară din partid. Nu pot spune, cu conștiința împăcată, să accept neseriozitatea PNL care una spune și alta face peste o oră. UNPR nu stă după nimeni și nici la cheremul nimănui, este un partid care are tăria și bărbăția de a sta pe picioarele sale. Nu stăm cu mâna întinsă la nimeni și nu cerem favoruri la nimeni, cerem doar respect", a afirmat el.

"În politică trebuie să existe și chimie și voturi. Povestea UNPR merge mai departe, purtăm trecutul nostru pozitiv, purtăm amintirile frumoase. UNPR nu dispare, se transformă", a mai afirmat Valeriu Steriu.

Înainte de ajungerea la un acord cu PMP, UNPR a renegociat, fără succes, termenii colaborării cu PSD și apoi a încercat să discute cu PNL, în vederea unei colaborări.