Ministrul de finanțe, care ar putea fi vizat de o moțiune simplă a PSD, spune că vrea să ducă în Parlament oficiali din minister și de la fisc, care să arate că foștii guvernanți știau de mai mult timp că deficitul bugetar va fi depășit.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, ex-premierul Viorica Dăncilă a anunțat că PSD va depune săptămâna viitoare o moțiune simplă la Senat împotriva ministrului Florin Cîțu, pentru că acesta să dea explicații despre creșterea euro din ultimele zile.

În replică, Florin Cîțu a anunțat joi pe Facebook că „pentru prima oară în istorie” va aduce cu el în Parlament „toți directorii din MFP și ANAF care au lucrat cu fostul minstru și cu Darius Vâlcov la elaborarea bugetului, a rectificării din august și mai ales la elaborarea strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2019-2021”.

Cîțu, care s-a contrat în repetate rânduri cu fostul ministru de finanțe Eugen Teodorovici în ultimii ani, spune că oficialii ministerului vor arăta cu date și documente că „Viorica Dăncilă și Eugen Teodorovici știau din martie că vor depăși ținta de deficit”, dar vor prezenta și situația execuției bugetare și estimările pentru final de an de la momentul în care noul ministru a preluat mandatul.

„În conferința de presă pe care o voi ține înainte de moțiune, îi voi lăsa pe directorii respectivi să vă prezinte datele reale cu documente. Să vedem atunci cine-i minte pe români.

Vă garantez că rezultatul este unul neplăcut pentru Dăncilă și Teodorovici”, își încheie Florin Cîțu mesajul.

În ultima săptămână, leul s-a depreciat ușor față de euro, dar cotația oficială a BNR a atins minime istorice față de moneda europeană. 

Moneda națională pierde de obicei teren pe final de an, când cresc importurile, pe măsură ce comercianții își pregătesc stocurile pentru vânzările de sfârșit de an, dar PSD vrea să sugereze că și declarațiile lui Cîțu privind găurile din buget și deficitul bugetar a dus la deprecierea leului.

Cîțu a spus că, în lipsa unor măsuri de corecție, deficitul bugetului consolidat va trece de 4% din produsul intern brut în acest an, pe fondul creșterii puternice a cheltuielilor publice și a nerealizării veniturilor, pe care, spune noul ministru, guvernul PSD le-ar fi supraestimat.