Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că Legile educației vor intra în procesul de avizare la nivelul tuturor ministerelor cu responsabilitate.

"Sper ca procesul să fie parcurs în următoarele două săptămâni, astfel încât nu mai târziu de ședința din 23 martie să aprobăm la nivelul Guvernului pachetul de Legi și să le înaintăm Parlamentului spre dezbatere și aprobare", a spus Nicolae Ciucă.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a completat că în analiza Guvernului intră joi două proiecte de Legi care "vor schimba fundamental în bine sistemul de învățământ din România".

"Avem datoria și responsabilitatea de a oferi țării noastre o generație de tineri educați, capabili să se integreze în societatea de acum și în societatea viitorului, să fie motorul unei economii dezvoltate și să devină cetățeni activi. Pentru acest lucru avem nevoie de un sistem educațional echitabil și de calitate, iar măsurile pe care proiectele legislative le propun, reformele, sunt bazate pe viziunea proiectului "România educată" și au fost îndelung dezbătute și, aș spune eu, și așteptate la nivelul societății", a explicat Deca.

Ea a mai punctat că pachetul legislativ intră într-o nouă dinamică: cea a dezbaterii și avizării în cadrul Guvernului interministeriale.

"Legile sunt publice de la data de 27 februarie, astfel încheindu-se întreg procesul de consultare publică. Am clarificat, deja, principalele direcții de reformă și o să amintesc extrem de pe scurt câteva elemente. În primul rând, ne dorim ca tot ceea ce se investește în educație să fie vizibil apoi în valoare adăugată pe care o vedem în clase și în competențele pe care copiii și tinerii le obțin. Ne dorim să investim suplimentar peste tot unde este nevoie. Definim așa-numitele zone defavorizate, care vor deveni prioritare în alocările bugetare. Practic, niciun elev, niciun copil, niciun tânăr nu va rămâne în urmă. Propunem măsuri integrate care afectează toți copiii, de la educație timpurie până la învățarea pe tot parcursul vieții, învățarea adulților", a mai transmis ministrul de resort.

În contextul în care joi, 9 martie, este ziua Deținuților Politici, Ligia Deca a anunțat că disciplina "Istoria Comunismului" se va afla obligatoriu în planurile-cadru, toți copiii având astfel posibilitatea să învețe despre sacrificiile făcute în trecut, pentru a avea o societate democratică astăzi.

"Legea învățământului preuniversitar are trei piloni importanți: creșterea calității în educație și reducerea analfabetismului funcțional. Al doilea pilon creșterea incluziunii, echității și reducerea abandonului școlar. Și un al treilea pilon, care este reprezentat de integrarea tuturor lecțiilor pe care le-am învățat împreună în perioada pandemiei și a altor situații de criză, pe care țara noastră l-a traversat în ultimii ani. Referitor la legea învățământului superior, doar câteva elemente. Ne dorim, în primul rând, comunități universitare bine ancorate în comunitatea internațională, inclusiv prin mobilități susținute de financiar și prin proiecte de colaborare în zona academică și în zona cercetării. În condițiile în care aproape unul din doi studenți abandonează studiile universitare, mai ales în prima parte a programelor, propunem măsuri adecvate pentru a combate acest fenomen și pentru a orienta mai bine tinerii pe parcursul lor academic", a mai spus ministrul.