Senatorul PSD Titus Corlățean a arătat cu degetul mai multe state membre, nominalizând Olanda, pentru faptul că dau lecții altora, în timp ce în plan intern fac tot felul de lucruri care le încalcă obligațiile internaționale.

Fostul ministru de Externe a profitat de faptul că pe ordinea de zi a plenului Senatului s-a aflat Proiectul de lege privind completarea anexei la Legea nr. 339/2005 privind Regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope, pentru a arăta cu degetul Olanda, care ar încălca legislația internațională în domeniu. 

”Se întâmplă un lucru la care nu suntem atenți. Există o involuție la nivelul unor state membre ale UE care legiferează, deci nu e competență comunitară, e competență națională, legiferează, de exemplu, acest domeniu dintr-o perspectivă tot mai generoasă, acordând modalități de consum pe diferite substanțe care în realitate intră în domeniul de competență al Convenției Națiunilor Unite din 1961. Și apare tot mai evident o contradicție între obligațiile, angajamentele internaționale la Națiunile Unite ale unor state membre - cazul Olandei este foarte bine cunoscut și ar trebui să-l spunem mai des și mai răspicat - și modalitățile prin care în interiorul UE prin legislație națională, nu competență comunitară, se cam încalcă aceste competențe. Problema este că - vor spune unii - treaba lor, să facă ce doresc la ei. Problema este că astfel de modele între ghilimele oferite în spațiul UE și cu activitatea civică de rigoare a unor grupuri interesate, valul ăsta merge tot mai mult spre alte state membre, inclusiv spre România, cu tot felul de exigențe și solicitări”, a declarat Corlățean.

El a recomandat Guvernului ”să se uite prin ministerul competent asupra acestui subiect, pentru, totuși, realizarea unei poziții naționale, inclusiv în interiorul UE, astfel încât să fim ceva mai riguroși cu unii care adesea ne dau lecții de moralitate, făcând însă ei înșiși în plan intern tot felul de lucruri care le încalcă obligațiile internaționale”.