Premierul Florin Cîțu a spus că nu ar exista un grup de lucru la Ministerul Sănătății pentru verificarea modelității de raportare a deceselor provocate de COVID-19. Fostul ministru Vlad Voiculescu, cel care a lansat tema în discuție, îl contrazice.

Cîțu a fost întrebat duminică dacă intenționează să trimită Corpul de control la Ministerul Sănătății pentru a face verificări după declarațiile lui Vlad Voiculescu cu privire la neconcordanțele între cele două platforme în care sunt înregistrate decesele.

„I-am cerut ieri secretarului de stat Andrei Baciu, în urma informațiilor apărute în presă, să îmi spună dacă există la nivelul Ministerului Sănătății un grup de lucru care se ocupă de așa ceva. Azi avem confirmarea că acest grup de lucru nu există”, a afirmat Florin Cîțu într-o declarație acordată presei, după ședința Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției de la Ciolpani, potrivit HotNews.

Premierul a spus apoi că un astfel de grup de lucru va fi totuși înființat, urmând ca acesta să investigheze și să urmărească toata procedura - „grup de lucru care să vină cu niște concluzii, concluzii care trebuie să fie prezentate în Guvern și după aceea putem să le prezentăm și public”. 

În replică, Vlad Voiculescu a declarat pentru G4Media că există documente în minister care pot confirma spusele sale.

„Ce am spus este adevărat și sunt documente care atestă acest lucru. Sunt documente ale Ministerului Sănătății”, a declarat pentru G4Media fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

G4Media publică și un document, pus la dispoziție de surse din minister, semnat de fostul secretar de stat Andreea Moldovan, din 12 aprilie, cu 2 zile înainte ca Voiculescu și Moldovan să fie demiși de premierul Cîțu.

Prin document se decidea înființarea unui „grup tehnic de lucru” care urma să verifice „modalitatea de raportare a datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2”.

Pe una dintre cele două pagini este scris mesajul ”Dlui. Florin Cîțu. Confidențial” și este semnată cu mențiunea ”Am primit”.

La rândul său, secretarul de stat Andrei Baciu a declarat duminică seară, la Antena 3, că documentul publicat de G4Media referitor la grupul de lucru înființat în minister în 12 aprilie nu produce efecte juridice, iar angajații ministerului susțin că nu au cunoștință de acest act.

„Pentru ca un act juridic să producă efecte trebuie să fie instituțional, adică să aibă avize, spre exemplu de la Juridic, de la secretarul general, pentru a putea transmite tuturor (…) Am răspunsuri în scris ale angajaților din minister care susțin că nu au cunoștință de acest act”, a spus Baciu.

Secretarul de stat a mai spus că ministrul sănătății nu poate emite „decizii”, ci doar ordine sau instrucțiuni.

Într-o conferință de presă susținută joi, la o zi după demiterea sa de la șefia Ministerului Sănătății, Vlad Voiculescu a spus că sunt indicii că decesele Covid au fost subraportate și a spus că a înființat un grup de lucru care să clarifice situația.