Agențiile internaționale de presă comentează criza guvernamentală din România, remarcând că disputa dintre șeful PSD și premierul propus de acesta riscă să întârzie politicile publice atât de necesare pentru dezvoltare.

Partidul de guvernământ din România a retras sprijinul politic acordat premierului Sorin Grindeanu și cabinetului acestuia, după ce liderul Liviu Dragnea a spus că și-a pierdut încrederea în guvern, ceea ce aruncă țara într-o criză politică, scrie Associated Press, preluată de Washington Post.

Agenția americană de presă remarcă unanimitatea votului din Comitetul Executiv al PSD, a cărui ședință a durat peste cinci ore, citându-l pe Dragnea care a spus că partidul a făcut „un act curajos” menționând că, deși direcția pe care mergea guvernul era bună, viteza de implementare a programului de guvernare era prea mică.

Dragnea a spus că este nemulțumit de performanța guvernului, în timp ce Grindeanu a apreciat că evaluarea Cabinetului a fost incorectă. AP remarcă și declarația fostului premier PSD Victor Ponta, care l-a acuzat pe Dragnea că a provocat o criză inutilă și a sugerat că este invidios pe relativa popularitate a lui Grindeanu.

Reuters remarcă faptul că o prelungire a crizei, datorată refuzului de a demisiona a lui Grindeanu, ar întârzia politicile publice în al doilea cel mai sărac stat al UE, care are nevoie majoră de investiții în infrastructura de transport și sănătate. Agenția de presă notează că Grindeanu a spus că va demisiona doar după ce președintele Klaus Iohannis consultă partidele parlamentare și indică numirea unui premier din partea PSD.

Dat fiind refuzul de a demisiona, coaliția de guvernare formată din PSD și ALDE nu poate decât să depună o moțiune de cenzură în Parlament pentru a îndepărta Guvernul și a nominaliza un nou premier. Acesta trebuie acceptat de Iohannis  și apoi trebuie să câștige votul de încredere al Parlamentului, unde PSD și ALDE au o majoritate confortabilă.

Potrivit lui Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice la Universitatea Babeș-Bolyai, PSD nu are nimic de câștigat din acest conflict, ba chiar se va confrunta cu o scădere a imaginii în rândul electoratului. „Marele avantaj al PSD era unitatea, ca și capacitatea de mobilizare, deciziile pe verticală și disciplina din partid. Aceste mituri au dispărut acum”, a spus Miscoiu, citat de Reuters.

Și Bloomberg scrie că Grindeanu s-a arătat dispus să demisioneze, la cererea partidului din care face parte, dar doar după ce Iohannis aprobă un înlocuitor. Bloomberg remarcă declarația lui Grindeanu privind reproșul conducerii partidului privind nedezvoltarea relațiilor comerciale cu Rusia, la fel ca și faptul că evaluarea guvernului a fost făcută doar de Darius Vâlcov, un fost ministru de finanțe judecat pentru luare de mită și abuz în serviciu. Pe de altă parte, Dragnea a comentat că guvernul a completat în primele șase luni doar o treime din proiectele incluse în programul de guvernare.

„Dragnea are această strategie de a fi atât cel care sprijină guvernul cât și opoziția, astfel că opoziția reală nu prea mai are loc”, a declarat pentru Bloomberg Radu Magdin, un consultant politic care a lucrat în trecut pentru social-democrați.

AFP scrie despre a doua criză majoră a actualului guvern în doar șase luni de la victoria din alegeri, provocată, potrivit unor observatori ai mediului politic din România, de disputa dintre Grindeanu și Dragnea privind restrângerea legislației anti-corupție.

Instituțiile internaționale de presă notează că România a avut cea mai mare creștere econmică din UE în prmul trimestru, dar rămâne totuși una dintre cele mai sărace națiuni din blocul comunitar.

Nu se întâmplă în fiecare zi

Deutsche Welle, despre criza guvernamentală din România: ”Acest lucru nu se întâmplă în fiecare zi. PSD, partidul de guvernământ, vrea să scape de propriul prim-ministru Grindeanu”, care pune însă condiții pentru a pleca. 

Publicația notează că Grindeanu, inițial ”marioneta” lui Dragnea, s-a îndepărtat de liderul PSD, cel aflat la originea crizei din cauza problemelor sale din Justiție și a eșecului Cabinetului Grindeanu în cazul OUG 13.

Spiegel Online notează că PSD s-a întors împotriva lui Grindeanu, după ce premierul a retras OUG13, în timp ce FAZ vorbește despre lupta pentru putere în interiorul PSD și evocă posibilitatea ca social-democrații să depună o moțiune de cenzură împotriva guvernului său.