Politicienii români și-au dat în petec mai mult ca oricând în ultimele săptămâni, eliberând în spațiul public declarații ce au inflamat spiritele în România. Unele dintre ele par lipsite chiar și de un minim discernământ.

EurActiv.ro a făcut o trecere în revistă a unor declarații ce par negândite făcute de politicienii români. Cu siguranță, am ratat multe, așa că vă invităm pe dumneavoastră, cititorii, să completați această listă prin comentarii în subsolul articolului sau pe pagina Facebook.

Liviu Dragnea - PSD

6 decembrie 2016

„În primul rând, eu vreau ca noi să schimbăm atitudinea noastră, de oameni care își iau notițe. Așa ceva nu mai trebuie să se întâmple”.

22 ianuarie 2017

„M-am întors de la instalarea președintelui Americii și l-am găsit pe președintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestație neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituționale și împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept. Președintele țării s-a situat azi în afara legii, vizând avantaje politice personale și cerând aberații constituționale: retragerea unor ordonanțe, mai ales a unora care nu au fost date. E un început de lovitură de stat. De fapt, președintele Iohannis vrea, așa cum a vrut și fostul președinte Băsescu, să pună în cătușe puterea legitimată prin votul democratic. Vrea ca în continuare România să fie condusă de instituții fără legitimitate democratică, prin teroare, iar românii să rămână prizonierii unor puteri nealese”.

24 ianuarie 2017

„Eu am ceva cu Soros. Acest om, fundațiile și structurile pe care le finanțează încă din 1990, a finanțat răul în România. A finanțat acțiuni care nu au făcut bine României”.

2 februarie 2017

„Vreau să le vorbesc românilor despre viitor, nu despre porcării precum corupția”

4 februarie 2017

„Pot spune că membrii și simpatizanții PSD nu mai pot fi ținuți în frâu, oamenii vor să iasă în stradă pentru a-și exprima dezaprobarea profundă față de mișcarea de inspirație soroșistă la care asistăm. Partidul se organizează singur. Simt că nu voi mai putea să țin în frâu, de la centru, presiunea din organizațiile din țară, care pot aduce în stradă, la București, aproape un milion de oameni”.

5 februarie 2017

Modul de organizare, dimensiunea finanțării acestor proteste - astăzi am înțeles că au venit cu autocare, cu microbuze, cu trenuri foarte mulți oameni aduși din teritoriu - arată o organizare profesionistă. Asta nu arată o organizare spontană. Asta nu e un miting spontan. Există în spate organizare”.

Cine are de câștigat? Probabil că și unii din țară, dar sigur au de câștigat unii din jurul nostru, din jurul acestei țări. Este o situație destul de complicată în R. Moldova, sunt pretenții ale noului președinte, care vorbește de Moldova mare, există și alte mișcări în interiorul țării, există un context european, un context regional și un context internațional, în schimbare, după alegerea președintelui Americii”.

2 februarie 2017

„Consideram că orice încercare de subminare a activității guvernului e o tentativă de destabilizare a ordinii de drept. Aceasta mașinărie de manipulare și dezinformare care nici măcar nu știu dacă își are toate originile la noi în țarănu ne poate duce la lucruri bune”.

Cătălin Beciu - ALDE

19 ianuarie 2017

„Ieri a avut loc prima manifestație nazistă, din ultimii șaptezeci de ani, în România. Au iesit niște cretini care vor tortură în locul privării de libertate și lagăre de exterminare în locul închisorii. Mai vor și încălcarea Constituției, care garantează dreptul la demnitate și la tratament uman. Animalelor, mi-e scârbă de voi. De toți ăia care ați fost pe stradă, aseară. Atât de scârbă încât aș ieși împotriva voastră, tot acolo, în stradă. Doar că vreau să fiu sigur că pot să respect Constituția, care vă garantează dreptul la viață...Astăzi, nu sunt sigur. Fac spume când văd naziști. Multe spume. Jos Koveși, Iohannis, Mungiu Micțiunedi si, în general, jos cretinii și naziștii! Editez: A, știu că limbajul nu-i politic. Și? Sunt om de afaceri”.

Theodor Meleșcanu - ALDE

4 februarie 2017

„De foarte mutle ori se întâmplă și așa, după informațiile pe care le au, nu neapărat din presă numai. Oamenii care lucrează într-o ambasadă culeg informații fie prin contacte personale, fie prin media, fie prin alte mijloace care sunt mai puțin ortodoxe. Și se iau decizii pe aceste cunoștințe ale lor”.

6 februarie 2017

Eu am explicat foarte clar domnului Timmermans că noi nu am dezincriminat abuzul în serviciu, noi am găsit o modalitate ca să-l incriminăm, pentru că a fost declarat neconstituțional de către CCR. Trecând 45 de zile, el nu mai exista ca prevedere în Codul Penal. Sigur, poate nu a fost cea mai bună formulă, poate nu trebuia să stabilim un prag de 200.000 de lei, dar problemele respective trebuie să-și găsească o soluționare, așa cum se întâmplă în orice stat democratic”.

Gabriela Firea - PSD

5 februarie 2017

„Ca primar general și român, sper ca finalul acestor manifestații să ducă la întărirea încrederii cetățenilor în instituțiile democratice ale statului, să păstrăm integritatea teritorială și pacea în țară într-o perioadă în care conflictele fac victime printre cetățenii nevinovații atât în regiune, cât și în alte zone ale lumii”.

Călin Popescu Tăriceanu - ALDE

25 ianuarie 2017

„Raportul MCV arată progrese ireversibile în lupta anticorupție. Voi propune, într-o discuție cu premierul Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea, ca România să transmită Comisiei Europene că nu mai vrea să coopereze în cadrul MCV, care e unul discriminatoriu”.

29 ianuarie 2017

Sistemul vrea să închidă televiziuni. Se discută de un protest de amnistie. Nu s-a discutat deloc în arcul guvernamental. Foarte mulți de pe stradă sunt de bună credință, dar e o manipulare uriașă. E expresia luptei pentru putere”.


5 februarie 2017

Cei care sunt acreditați ambasadori la București de ani de zile în momentul ăsta nu pot să recunoască că au stat degeaba la București și că au închis ochii și că nu văd că sunt instituții care funcționează în afara cadrului legal și constituțional și care afecteză drepturile și libertățile cetățenilor, care nu ar fi admise în alte locuri din Uninea Europeană, dar în România sunt perfect tolerabile pentru ca această cruciadă împotriva corupției să îndreptățească UE să spună «Uite, domnule, am avut un experiment în România și experimentul a reușit»”.

6 februarie 2017

„Corupția care este chemată a fi combătută de instituții care sunt ele însele corupte. Și aici mă refer din păcate la DNA, la SRI, la ANI, la ANAF și culminează acest fenomen grav de corupție cu corupția, din păcate, a președintelui României”.

Remus Borza - ALDE

5 februarie 2017

Dragii mei, simplele proteste - că sunt de 100 de mii, 200 de mii, 300 de mii de oameni în stradă, în toate marile orașe, crează prejudicii ireparabile României în imaginea externă. Iubiților, aici e foarte multă ipocrizie și vorbim de un dublu standard”.

Codrin Ștefănescu - PSD

23 ianuarie 2017

„Ce face el e o campanie electorală oribilă, ridică segmente de oameni împotriva altor segmente. El știe că dacă vrem, mâine, aducem un milion de oameni la Palatul Cotroceni. Se vrea război româno-român. Noi nu vrem să convocăm un miting”.

Mihai Goțiu – USR

6 februarie 2015

Mă obosește această procedură a bugetului care e o cacealma. Am zis că e mai bine să mă odihnesc un pic. Am zis să mă odihnesc un pic până când trece partea asta. E dreptul lor să doarmă în plen, fiecare face ce dorește. Dacă o să mi se mai facă somn, o să mai dorm. Prefer să fiu atent la momentele care contează. Am colegi care mă atenționează”.

Adrian Țuțuianu - PSD

5 februarie 2017

„Maidanul de la Kiev a pornit de la demonstrații de tipul ăsta. La ce a dus Maidanul de la Kiev, la Crimeea care s-a dus la Rusia fără foc de armă, la Donbas și zona respectivă aproape ruptă de Ucraina”.