Cum a câștigat PSD alegerile parlamentare anul acesta? În același mod în care câștigă și pierde alegerile de 16 ani: votul a minim 2.000.000 de voturi (electoratul stabil PSD) și fluctuația participării la vot.

Electoratul stabil și fluctuația participării la vot

Calculul este foarte simplu. Așa cum ne arată istoricul rezultatelor obținute de PSD la alegerile desfășurate în România în ultimii 16 ani, partidul (candidând în alianță sau nu) nu a obținut niciodată sub 2.000.000 de voturi. Mai mult, cu excepția alegerilor locale din 2000 și 2004 și a alegerilor parlamentare din 2008, baza lor electorală s-a apropiat sau a depășit întodeauna 3.000.000 de alegători.

Ceea ce a oscilat foarte mult însă a fost participarea la vot. Alegerile prezidențiale au adus din ce în ce mai mulți oameni la vot, alegerile locale au avut o evoluție fluctuantă, iar participarea la alegerile parlamentare a scăzut.

Alegeri prezidențiale - baza electorală în ușoară scădere, participare la vot în creștere

La alegerile prezidențiale, scorul PSD a scăzut din 2000 până 2014, dar s-a situat întodeauna peste pragul de 4.000.000. Ceea ce a făcut diferența pentru alegerea președinților României a fost rata de participare, care din 2004 a crescut constant.

Alegeri parlamentare – baza electorală

La istoricul alegerilor parlamentare ceea ce putem observa este scăderea scorului PSD până în 2012 și apoi creșterea sa, precum și scăderea continuă a numărului celor care au mers la vot.

În ceea ce privește scorul PSD, rezultatele de anul acesta la alegerile parlamentare sunt comparabile cu cele din 2012. PSD și PNL au obținut anul acesta puțin peste numărul de voturi strânse de USL în 2012. Lucrurile stau diferit pentru PNL care a fuzionat cu PDL, dar nu a obținut voturile PDL din 2012.

Ce s-a întâmplat în 2012? USL s-a format în opoziție, PSD a primit votul bazei sale electorale, adică voturile electoratului său stabil, iar participarea cetățenilor la vot a scăzut numeric.

Ce s-a întâmplat anul acesta? PSD vine după un an de pauză de la guvernare, timp în care principalii săi lideri au criticat guvernul tehnocrat, partidul a primit din nou votul bazei sale electorale, dar rata participării a scăzut. Rezultatul adunării acestor factori este un scor de 45 %.