Mai mulți social-democrați români s-au dus la ședința LIBE pentru a-l lua de guler pe prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans. Nu prea l-au impresionat.

Deși nu sunt membri ai LIBE, mai mulți eurodeputați români din S&D, dar și din PPE au luat parte la ședința extraordinară a comisiei care a avut un schimb de opinii cu prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, privind situația din România.

Maria Grapini a întrebat dacă CE, Comisia de la Veneția și GRECO au discutat și cu membrii Curții Constituționale din România, referindu-se la declarația fostului președinte al CCR Augustin Zegrean privind amenințările la adresa judecătorilor Curții, lucru comunicat și președintelui Klaus Iohannis. Ea a mai amintit și de cazul fostului judecător Toni Greblă: ”De altfel, prin activitatea DNA, Toni Greblă a fost închis și, recent, s-a constatat că n-a fost nicio probă și este liber”.

Și Emilian Pavel a vorbit de Zegrean, susținând că această situație a fost comunicată ”Comisiei MCV și nu a apărut nicăieri”.

Emilian Pavel s-a referit și la abuzurile ”foarte multe” comise din cauza protocoalelor secrete:

”Dacă le apreciați (protocoalele) dvs sau alți colegi din sală, vă rog să implementați la dvs în țară , să lăsați serviciile secrete să monitorizeze procesele, să stabilească ce probe sunt bune și nu sunt bune, ce probe sunt relevante și nerelevante și la ce probe trebuie să aibă acces apărătorul acuzatului. Nu cred că e cazul”.

Referitor la MCV, eurodeputatul PSD a spus că trebuie să dispară, dacă nu e eficient, iar dacă e eficient, să fie aplicat tuturor statelor membre: ”Haideți să vedem dacă nu cumva găsim - așa cum spun rapoarte ale OECD și Transparency International - corupție în celelalte state membre și dacă nu cumva mita vine din statele membre vechi înspre cele noi”.

Renate Weber (ALDE) a abordat și ea tema serviciilor de informații și a protocoalelor secrete, punând două întrebări: 

  • Din 2009, conform ICCJ, din 30.000 de cereri de interceptări adresate instanțelor, doar trei au fost respinse. Mai există țări în UE cu o asemenea situație?
  •  Dacă dvs ... ați fi sub supraveghere vreme de 8 ani, fără să fiți notificat?
Gabriela Zoană (PSD) a venit cu cifre false, susținând că ”șase milioane de români, adică o treime din populația cu drept de vot, au fost interceptați, înregistrați, filați de serviciile secrete, unii dintre ei în dormitor, în baie… și chiar în cămară”.

”Urmașa” Vioricăi Dăncilă în PE a mai susținut că 2.193 de judecători și peste 1.127 de procurori, adică aproape 60% din magistrați români, au deschise dosare penale.

După ce Timmermans a spus că a fost șocat de imaginile cu protestatarii din 10 august, Zoană l-a întrebat dacă a fost șocat și de imaginile cu jandarmii belgieni și spanioli care ”au folosit aceleași mijloace împotriva protestatarilor”.

Și Victor Boștinaru a vorbit de proteste, afirmând că protestul din 10 august, așa cum e descris în toată legislația europeană, erau ”neautorizat, ilegal și cu violență”, amintind de agresarea a 69 de jandarmi.

Referitor la laudele aduse activității DNA, el l-a informat pe Timmermans că ”foștii șefi ai Parchetului de la Ploiești sunt astăzi anchetați de Parchetul General pentru represiune nedreaptă, falsificare de probe și plantare de probe”.

Eurodeputatul l-a întrebat pe oficialul european dacă e la curent cu faptul că ”președintele Senatului a fost ascultat și supravegheat timp de 7 ani pe baza legislației privind securitatea națională zi și noapte precum teroriștii sau traficanții”. 

El s-a referit la sistemul din România ca fiind unul ”represiv”, construit ”fie datorită neglijenței CE, care avea obligația să vegheze la reforma justiției, fie timidității Comisiei Europene”.

Replica lui Frans Timmermans:

Destul de deranjat de atacurile eurodeputaților români din PSD și ALDE, prim-vicepreședintele Comisiei i-a pus la punct.

”Să vă spun mai întâi ce nu funcționează cu mine, dar se întâmplă de fiecare dată. De fiecare data când sunt critici din partea Comisiei referitor la anumite legi, cei care apără ce se întâmplă se ascund în spatele poporului lor, spunând  «dacă criticați legea îmi criticați țara, îmi criticați națiunea». Nu, criticăm propuneri de modificări legislative foarte concrete, despre care noi credem că ar fi un pas înapoi față de situația actuală în lupta anticorupție și în lupta pentru consolidarea justiției. Pur și simplu nu funcționează cu mine…nu faceți asta, e un semn de slăbiciune, înseamnă că nu aveți alte argumente să combateți criticile noastre. Vă ascundeți în spatele națiunii”, a spus Timmermans, adăugând că a văzut acest comportament la premierul Viorica Dăncilă, precum și în Comisia LIBE.

”Un alt lucru care nu funcționează: să dai vina pe alții, să spui că și alții fac asta. Da, dar acum vorbim despre România, despre lucruri specifice din România”, a mai spus oficialul CE.

Referitor la MCV, el a precizat că rămâne în continuare ”cel mai bun instrument” pentru ”a trasa un curs și pentru a evalua când progresele sunt ireversibile”.

Despre protocoale: ”Chiar nu-mi dau seama cum poți folosite aceste protocoale, care, într-adevăr, trebui anchetate, făcute publice, ca o scuză pentru a justifica schimbări în legislație care ar limita lupta împotriva corupției? 

Despre violențele la proteste: se anchetează, să vedem care va fi rezultatul anchetei. Dar imaginile le-am văzut cu toții, am văzut și mărturiile oamenilor de după. Nu sunt oameni pe care să-i definești drept huligani, sau care ar avea probleme de ordine publică, au fost protestatari pașnici.