Premierul Florin Cîțu a făcut miercuri câteva precizări pentru a "închide" subiectul legat de posibile fapte de corupție anchetate de DNA în ceea ce privește achiziția de vaccinuri anti-COVID de către România.

Premierul a precizat că la nivelul Comisiei Europene s-a negociat un număr de 4,4 miliarde de doze de vaccin până în anul 2023, adică de zece ori mai multe doze decât populația Uniunii Europene, iar România poate accesa circa 4,3% din total.

El a mai spus că "foști miniștri ai Sănătății", refereindu-se la Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, vin "cu tot felul de dezinformări în spațiul public".

"Pentru a face o comandă, cel care semnează în numele României este ministrul Sănătății. Dacă ministrul avea la un moment dat o problemă cu un anumit număr de doze, ar fi spus ceva", a adăugat acesta.

Citește și: DNA anchetează "in rem" achiziția vaccinurilor anti-COVID în România

Cîțu a prezentat și contractele cu numărul de doze de vaccin pe care Nelu Tătaru, Vlad Vociulescu, el, când a fost ministru interimar al Sănătății, iar apoi Ioana Mihăilă le-au semnat.

Astfel, potrivit datelor prezentate de Cîțu, Vlad Voiculescu a semnat pentru 28 de milioane de doze de vaccin, Nelu Tătaru - 33 de milioane, Ioana Mihăilă - 21.000 de doze, iar el a semnat pentru 4 milioane. 

Totodată, Voiculescu a semnat și pentru 21 de milioane de doze de la CureVac, contract care nu a fost aprobat niciodată, susține prim-ministrul.

"Cred că asta închide oarecum dezbaterea despre cum s-au contractat vaccinurile", a concluzionat premierul.

Întrebat dacă se teme că va fi anchetat, premierul a spus că dosarul este "in rem" (se cercetează o faptă, nu o persoană), "ceea ce arată că justiția funcționează". 

Florin Cîțu a declarat și că este "mizerabil și revoltător" ca persoana sa să fie asociată cu dosarele penale. El s-a referit și la dosarul în care, alături de fosta sa consilieră, Mioara Costin, DNA a anunțat că a început urmărirea penală in rem. (Detalii)

Într-o postare pe Facebook, Vlad Voiculescu a venit cu o reacție la declarațiile premierului: