Presa internațională remarcă avansul mare al PSD în alegerile din România, notând scorul mic obținut de mișcările anti-corupție. Presa elvețiană remarcă candidații cu probleme în justiție de pe listele PSD, fapt de neconceput în alte țări.

”Alegerile legislative din România s-au încheiat cu o largă victorie a social-democraților, care au obținut peste 45% din voturi”, relatează RFI.

”Liberalii președintelui Iohannis au primit o lovitură dură. Ei, cei care mizau pe imaginea de integritate a lui Dacian Cioloș pentru a obține majoritatea parlamentară, au fost învinși dur de social-democrați”, adaugă postul francez, citat de Agerpres.

”La un an de la accidentul din clubul Colectiv și de la furia populară care a dus la demisia premierului Victor Ponta, PSD revine în prim-plan, mai sigur ca oricând pe forța sa”, mai scrie RFI.

”După incendiul de la Colectiv și protestele care au urmat și au dus la demisia premierului de atunci, niciun partid politic din opoziție nu pare să fi știut să se sprijine pe acea nemulțumire a societății civile pentru a propune un proiect politic seducător”, notează și Le Monde.

 

”Social-democrații din România au câștigat alegerile generale de duminică, fiind aproape de a reveni la putere la un an după ce nemulțumirea publică a determinat demisia premierului lor”,

comentează și Bloomberg, adăugând că rezultatul obținut de PSD și de aliatul lor ALDE ”le va oferi celor două partide o majoritate fermă” în parlament.

Wall Street Journal comentează de asemenea că Partidul Social Democrat ar urma să revină la putere, ”învingând o nouă coaliție de partide reformiste” cu electorat tânăr și din mediul urban, partide care au sperat să facă din România ”un exemplu în lupta împotriva corupției”.

Prezența la vot pare să fi fost foarte scăzută, ”ceea ce arată o apatie tot mai mare într-o serie de foste dictaturi comuniste, precum Bulgaria, Bosnia și Croația, unde partidele de opoziție au încercat să mobilizeze votanții tinerii și cosmopoliți, în parte pentru că mulți dintre ei au plecat pentru piețe ale muncii mai bogate din vestul Europei”, mai scrie Wall Street Journal.

”Partidul Social Democrat a revenit duminică în forță pe scena politică din România, prin victoria lejeră de la alegerile legislative”, la un an după tragedia din clubul Colectiv, notează și AFP.

”Pe un fond de apatie și în contextul unei clase politice discreditate, rata de participare nu a fost decât de 39,5%”, mai scrie agenția de presă.

”Chiar dacă rezultatul este puternic în favoarea Partidului Social Democrat, îngrijorările privind corupția au creat incertitudine în legătură cu cine va fi prim-ministru în noul guvern”, scrie The New York Times, făcând referire la situația juridică a liderului PSD, Liviu Dragnea, a fostului prim-ministru social democrat Victor Ponta și a președintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

 

”Rezultatul nu era pe deplin neașteptat. Sondajele indicau un rezultat bun pentru Partidul Social Democrat. Însă unii au crezut că principala formațiune rivală, Partidul Național Liberal, ar fi putut obține suficient sprijin pentru a câștiga o majoritate într-o coaliție cu un nou partid, Uniunea Salvați România. Acest partid a făcut campanie cu o platformă pentru o mai mare responsabilitate și o mai mare transparență guvernamentală”,

adaugă cotidianul american.

The New York Times mai scrie că prezența la vot a fost scăzută, de sub 40%, și asta pentru că electoratul a fost dezamăgit de anii de scandaluri politice și de corupția la nivel înalt.

Partidul Social Democrat a obținut o victorie fermă la alegerile parlamentare de duminică, scrie și Financial Times: ”Însă numele viitorului premier al României rămâne un mister, iar oponenți ai PSD au atras atenția că alegerea ar putea declanșa o confruntare între președintele Klaus Iohannis și liderul PSD, Liviu Dragnea, care a refuzat să dezvăluie numele candidatului partidului înainte de alegeri”. 

Financial Times comentează, de asemenea, că rezultatul este o dezamăgire pentru Partidul Național Liberal, care l-a susținut pe Klaus Iohannis la alegerea sa ca președinte în 2014 și care a sprijinit guvernul tehnocrat în exercițiu, condus de premierul Dacian Cioloș.

Rezultatul alegerilor sugerează că furia populară față de corupția extinsă din această țară cu 19 milioane de locuitori a făcut loc unei dorințe de creștere a veniturilor medii, mai comentează Financial Times.


The Guardian reamintește că Liviu Dragnea a promis că România își va respecta angajamentele internaționale strategice și economice, în timp ce Euronews evidențiază performanța notabilă a noului partid Uniunea Salvați România, condus de Nicușor Dan.

”După ce au petrecut un an în purgatoriul opoziției, PSD a câștigat clar alegerile legislative de duminică”, scrie agenția de presă EFE, care comentează că ziua electorală a fost marcată de apatie, cu o rată de participare la vot sub 40%. ”Slaba participare la vot a ajutat PSD, al cărui bazin electoral - format din votanți din mediul rural și persoane în vârstă - este foarte fidel”, mai notează sursa citată.                

PSD și Partidul Național Liberal, clasat al doilea, au făcut promisiuni populiste într-una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană (UE), în care o persoană din patru trăiește în sărăcie, scrie BBC.

Potrivit news.ro, Euronews notează, de asemenea, că demonstrațiile împotriva corupției au ”dispărut” după ce PSD a fost înlăturat anul trecut de la putere în urma tragediei de la Colectiv.

Renașterea celor fără de scrupule

”Un lider de partid, care a fost condamnat pentru fraudă electorală, și doisprezece candidați pe locuri de top, care sunt anchetați diverse acțiuni de corupție: în multe țări nu s-ar putea face campanie cu o astfel de echipă. Dar România funcționează altfel”, comenta, înainte de vot, Neue Zürcher Zeitung posibilitatea ca PSD să rămână cel mai puternic partid după 11 decembrie.

”Renașterea celor fără de scrupule”: era titlul comentariului publicat de cotidianul elvețian, care nota și atitudinile xenofobe ale unor lideri locali ai PSD, popularitatea de care se bucură unii politicieni corupți, precum și plagiatul lui Victor Ponta.

Și revista Der Spiegel remarca faptul că, deși România nu are partide naționaliste și populiste, PSD este social-democrat doar cu numele. Partidul  Social-Democrat este o formațiune ”coruptă, un partid oportunist cu un discurs naționalist cronic”, a declarat, pentru publicația germană, analistul politic Cristian Pârvulescu.

Der Spiegel amintește de afirmațiile xenofobe perfide ale unor politicieni social-democrați atunci când vorbesc de faptul că președintele Klaus Iohannis nu este de origine română și remarcă apropierea dintre PSD și Biserica Ortodoxă, pe care o caracterizează drept antieuropeană și antiliberală, precum și sprijinul acordat asociației homofobe Coaliția pentru familie.

Publicația face referire și la sprijinul acordat de fostul premier Victor Ponta, membru PSD, pentru formațiunea de extremă dreapta PRU. 

Cine va fi premierul 

”Incertitudinea politică” poate continua la București în contextul în care PSD nu are un candidat clar pentru postul de premier, scrie Deutsche Welle. În pofida scorului puternic obținut de PSD, îngrijorările cu privire la corupție au creat ”incertitudine” cu privire la cine va conduce viitorul Guvern, comentează New York Times. 

Unii analiști îl văd pe Vasile Dâncu, un vicepremier în exercițiu, drept cea mai bună alegere a PSD, scrie NYT, care citează Smartlink Communications. Spre deosebire de alte alegeri din 2016, poziția României în UE nu a fost un subiect important de campanie, mai notează ziarul american. 

Liderul USR Nicușor Dan a salutat rezultatul alegerilor drept ”o victorie pentru democrația românească”, însă corupția reprezintă o îngrijorare pentru alegători, în contextul în care viitorul premier poate fi liderul PSD Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare pentru fraudă electorală, care respinge acuzațiile, însă condamnarea îl împiedică să dețină funcția, scrie BBC. Predecesorul său, Victor Ponta, este vizat de o anchetă de corupție, acuzații pe care le neagă.

PSD a precizat că nu va dezvălui numele candidatului său la postul de premier decât după învestirea noului parlament, cel mai devreme la 19 decembrie.

 

”O lege datând din 2001 interzice oricărei persoane care a fost condamnată de justiție să devină prim-ministru, iar această dispoziție ar putea să îl afecteze pe Liviu Dragnea, care a fost condamnat în primăvară la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală”,

mai scrie AFP. 

Liderul PSD a lăsat totuși duminică de înțeles că va încerca să obțină funcția de șef al guvernului. ”Toți oamenii politici, toți factorii politici, toate instituțiile fundamentale ale statului trebuie să înțeleagă și să respecte votul de astăzi al românilor”, a spus Dragnea. 

Un astfel de scenariu ar deschide calea spre o criză cu președintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, care a anunțat că va exclude de pe lista posibililor premieri orice persoană care are probleme cu justiția, chiar dacă nu a fost condamnată, ceea ce l-ar scoate de asemenea din joc și pe Victor Ponta, trimis în judecată pentru spălare de bani și evaziune fiscală, mai scrie AFP.