Coaliția PNL-PSD se pregătește să modifice Codul fiscal, iar reglementările se vor aplica de la 1 ianuarie 2023. Termenul pentru modificarea lui trebuie să fie până la 1 iulie, însă liderii celor două formațiuni au încă divergențe.

"PNL va susține menținerea cotei unice de impozitare, astfel încât să putem asigura stabilitatea mediului de afaceri și nu vom susține suprataxarea, pentru a putea să asigurăm protecția locurilor de muncă și să gestionăm creșterea prețurilor", a anunțat Ciucă.

Ciucă a mai transmis, referitor la măsurile de ajutor decise până acum, ele reprezintă nivelul pe care statul român este capabil acum să-l suporte.

Nicolae Ciucă nu împărtășește însă propunerea PSD de introducere a unei taxe de solidaritate pentru companii, afirmând că nu crede că este momentul de taxe și impozite noi care "să se îndrepte împotriva dorinței de a investi".

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că luni, în cadrul ședinței Biroului Permanent Național al PSD, a fost propusă revenirea TVA de la 5% la 9% pentru catering și alimentație publică, conform Agerpres.

Întrebat pentru ce tipuri de produse și servicii va crește TVA, conform prezentării făcute de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, liderul PSD a replicat că este vizată eliminarea anumitor excepții.

"Este propunerea... de exemplu, pentru catering și alimentație publică era TVA 5%. Și s-a propus venirea la 9%, cum este și excepția pentru alimente, în general. Nu poți o abordare diferită de la 5% la restaurant, dar 9% în magazine, la zahăr. Vorbim de scoaterea anumitor excepții, nu de introducere de taxe noi", a precizat Ciolacu.El a subliniat că nu este vorba despre majorări, ci despre eliminarea unor excepții.

"Nu crește absolut nimic, este vorba de scoaterea unor excepții. Ce susținem noi? Deducerile pe salariu până în 4.500 de lei - suntem total de acord. Iar colegii - și ministrul, și colegii, și eu, personal - continuăm să avem părerea că trebuie venită cu o impozitare progresivă a pensiilor speciale", a precizat liderul PSD.

Întrebat dacă va crește impozitul pe dividende, Ciolacu a replicat că nu a fost luată o decizie deocamdată în coaliție și că hotărârile urmează să fie anunțate miercuri. Totodată, și-a reiterat susținerea pentru taxa de solidaritate.

"Eu îmi mențin părerea că ar fi trebuit... Anumite companii au avut niște venituri excepționale, pe perioada pandemiei, pe criza energetică și acele companii ar fi trebuit, în acest moment să întoarcă - fiindcă li s-a mărit foarte mult cifra de afaceri, cu aceste necazuri picate pe toată lumea - și mi-aș fi dorit în continuare să venim cu o taxă către educație și sănătate. Nu am convenit-o până acum în coaliție. Noi avem părerea noastră, cei de la PNL au părerea lor. (...) Este pe o perioadă limitată de timp, cum și pandemia și, sperăm, și criza aceasta", a spus Ciolacu.

Președintele PSD a subliniat că susține implementarea directivei europene în baza căreia companiile să plătească impozite în țările în care obțin profitul.

"Este dată o directivă europeană astfel încât companiile să plătească impozitele acolo unde au profitul, să nu se mai scoată profitul din țara respectivă, lucru care se întâmplă în acest moment și în România. (...) Vom vedea, am avut această discuție și cu comisarii europeni, și cu primii miniștrii social democrați și au zis că se încearcă să grăbim să pună în aplicare această directivă la nivelul Comisiei Europene. Absolut pentru toate activitățile, cum e normal. Banii îi faci în România, aici plătești toate impozitele", a spus Ciolacu.

Nicolae Ciucă a enumerat măsurile fiscale ce urmează să fie adoptate, dar nu a oferit presei detalii.

Potrivit unor informații din partid, la ședința Biroului Politic Național, Nicolae Ciucă le-a transmis colegilor că Guvernul va face modificări la Codul fiscal, iar printre măsurile care se vor aplica de la 1 ianuarie 2023 se numără: TVA de la 5 la 9% în alimentație, TVA de la 9 la 19% pentru băuturile carbogazoase cu zahăr, impozit de 40% la jocurile de noroc și impozit pe dividende de la 5% la 8%.