Ministrul Educației a declarat că OUG adoptată miercuri nu include și dreptul universităților de a emite și de retrage titlurile de doctor, așa cum anunțase anterior. Momentan, CNATDCU rămâne singura instituție care va putea retrage titlul de doctor.

"Am ales în urma discuțiilor din guvern și – vă spun sincer – aș fi sperat mai mult aici, am ales ca pentru moment să amânăm acordarea dreptului pentru universități de a emite și de a retrage titlurile de doctor până după evaluarea internațională a școlilor doctorale”, a anunțat ministrul Adrian Curaj, după ședința de guvern.

Astfel, în intervalul următor, ministrul va continua să acorde titlurile, "ceea ce eu nu cred că este bine, iar universitățile vor continua, unele dintre ele, să nu fie responsabilizate”, a spus Curaj, adăugând că, probabil, nu toate universitățile ar fi putut să-și exercite autonomia în mod potrivit.

Potrivit Ordonanței de Urgență, Consiliul Național de Etică nu se mai ocupă de zona plagiatelor, singurul organism cu competențe în acest sens fiind Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Pe 3 decembrie 2015, ministrul Adrian Curaj a revocat Consiliul Național de Etică (CNE), care urma să verifice suspiciunile de plagiat privind teza de doctorat a ministrului de Interne, Petre Tobă.

El a anunțat atunci că CNE nu va mai analiza tezele de doctorat. În locul său va fi instituit un nou mecanism, după consultarea Academiei Române și a Consiliului Național al Rectorilor.

Pe 19 ianuarie, Adrian Curaj a anunțat că va fi adoptat în curând o Ordonanță de Urgență care va prevedea că doar universitățile vor retrage titlul de doctor sau anula diploma, indiferent de modalitatea în care au fost atribuite.

Statutul de document public al tezei de doctorat nu dispare ci este întărit. Orice teză de doctorat va putea fi consultată la biblioteca universității respective și pe platforma națională, în timp ce un exemplar va ajunge la Biblioteca Națională.

În opinia ministrului Educației, procesul real de recredibilizare va fi "atunci când responsabilitatea asociată autonomiei și întreg procesul de acordare a titlurilor se va face la universitate”. "Abia atunci vom ajunge acolo unde sper eu – și mi-aș fi dorit să fi început acest lucru de mâine. E o miză mare”, a mai spus Curaj.

Un secretar de stat din cadrul Ministerului Educației va lucra permanent cu CNATDCU, să fie sigur că sunt îndeplinite toate procedurile.

Pașii procesului de retragere a titlului de doctor:

  •  CNATDCU primește de la o universitate solicitarea de retragere a titlului de doctor.
  • Consiliul are 45 de zile pentru a analiza teza, putând apela inclusiv la experți externi. 
  • CNATDCU cere instituției care a trimis solicitarea să-și exprime în scris decizia că teza trebuie retrasă și așteaptă 30 de zile răspunsul. Neprimirea unui răspuns, nu influențează decizia Consiliului.
  • Autorul tezei are la dispoziție 10 zile pentru a contesta decizia.
  • CNATDCU are un termen de 10 zile pentru a analiza contestația.

Decizia Consiliului este obligatorie pentru ministru, care trebuie să emită ordinul. În caz contrar, poate fi acuzat de abuz în serviciu.

CNATCDU, instituție politizată 

Întrebat dacă va schimba componența CNATDCU, Curaj a spus: "Sigur că da, eu am anunțat un lucru direct și de mai mult timp. Am anunțat că sunt câteva reguli legate de consilii”.  

CNATDCU a propus, pe 29 iunie 2012, Ministerului Educației retragerea titlului de doctor a lui Victor Ponta după ce a constatat că într-o lucrare de 307 de pagini, 85 erau copiate. 

În aceeași zi, în Monitorul Oficial a fost publicat un Ordin al ministrului Educației, Liviu Pop la acea vreme,  prin care se modifică regulamentul CNATDCU, fiind eliminate prevederile referitoare la propunerile făcute de Consiliu în ceea ce privește retragerea calității de conducător de doctorat sau a retragerii titlului de doctor.

Totodată, a fost mărit numărul membrilor Consiliului General al CNATDCU la maximum 45, față de maximum 21. 

Luna trecută, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, a fost ales președinte al CNATDCU. 

În 2012, când instituția a decis că Victor Ponta și-a plagiat lucrarea de doctorat, Ioan Aurel Pop a făcut notă discordantă și s-a plasat de partea fostului ministru al Educației, Liviu Pop, care a schimbat componența CNATDCU exact în ziua în care s-a dat verdictul pe teza lui Ponta. 

Pop s-a delimitat de verdictul colegilor săi și, mai mult, a susținut că reorganizarea "era absolut necesară".