Liderul PLUS, Dacian Cioloș, a declarat luni că există o mare posibilitate ca Rovana Plumb, propusă comisar european din partea României, să fie respinsă, deoarece sunt semne de întrebare privind integritatea sa.

"Am înțeles că doamna Dăncilă insistă în continuare cu doamna Rovana Plumb, în ciuda faptului că are semnale clare, și din informațiile mele, are semnale nu doar din Parlamentul European, dar și din partea Comisiei Europene, că există un risc major ca doamna Rovana să nu treacă de audierile din Parlamentul European. Pentru că una e să fi fost aleasă europarlamentar și să ai o poziție în grupul politic din care să faci parte, și alta e să îți asumi în numele Uniunii Europene un portofoliu și să ai competențele, dar mai ales să nu ai nicio pată și nici o urmă de îndoială asupra integrității tale. Și știm că doamna Rovana Plumb a avut un dosar pentru care nu a început urmărirea penală", a declarat Dacian Cioloș, în cadrul conferinței de presă comună cu președintele USR, Dan Barna.

Cioloș a sugerat că partidul din care face parte, Renew Europe, ar putea să n-o voteze pe Rovana Plumb în PE. 

''În loc să vorbească la audieri cum își va vedea portofoliul pe care îl va primi și ce viziuni are despre domeniul respectiv, doamna Plumb va trebui să răspundă la o serie de întrebări și de suspiciuni legate de integritatea dânsei. Aici nu e vorba să ai o condamnare ca să nu obții o anumită poziție, că la noi, PSD, așa e obișnuit, chiar dacă ai condamnare, nu ai nicio problemă să fii ministru sau să ocupi o poziție în stat. La nivel european, chiar suspiciuni dacă sunt ridicate asupra ta, pui în pericol și sub semnul întrebării credibilitatea întregii Comisii. Există riscul să fie respinsă, și eu cred că România nu poate să își permit această rușine și această umilință", a avertizat Cioloș.

Liderul PLUS a mai precizat că i-a explicat premierului Dăncilă faptul că în mod clar vor exista foarte multe semne de întrebare referitoare la această candidatură: "Încă mai are posibilitatea, doamna Dăncilă, să revină asupra acestei decizii și să facă o propunere decentă".