Fostul ministru al Educației, Adrian Curaj, a fost numit Înalt Reprezentant al premierului pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe știință, inovare și antreprenoriat asociat infrastructurii paneuropene ELI-NP.

Decizia a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Funcția este onorifică și neremunerată.

Cunoscut drept "Laserul de la Măgurele", ELI-NP face parte din proiectul de cercetare paneuropean în domeniul laserelor de foarte mare intensitate ''Extreme Light Infrastructure" (ELI), derulat în România, Cehia și Ungaria.

Luna trecută, Comisia Europeană a aprobat a doua fază a ELI-NP, proiect cofinanțat prin Fondul european de dezvoltare regională.

Adrian Curaj a fost schimbat din funcția de ministru al Educației pe 5 iulie.

El a fost criticat pentru faptul că nu a luat măsuri în vederea rezolvării situației doctoratelor suspectate de plagiat. 

După ce Universitatea din București a retrimis, pentru a treia oară, Ministerului Educației dosarul privind teza de doctorat a lui Victor Ponta, însoțită de solicitarea de retragere a titlului de doctor al fostului premier, Curaj a declarat, pe 1 martie, că, din punct de vedere legal, Ministerul Educației nu-i poate retrage titlul fostului premier. 

EurActiv.ro a dezvăluit, în ianuarie anul acesta, că Adrian Curaj este membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale, o "instituție de interes național” înființată în 2012 la inițiativa fostului vicepremier Gabriel Oprea și aflată în coordonarea MAI, MApN și SRI.

Curaj a recunoscut acest lucru, precizând că, de la numirea sa ca ministru al Educației, a donat banii primiți din calitatea de membru al ASSN".

Contactat de EurActiv.ro pentru a-l întreba despre legătura sa cu ASSN, ministrul Adrian Curaj a declarat că a devenit membru al forului fondat de Oprea în 22 aprilie 2015, iar indemnizația a început să-i intre în cont o lună mai târziu.

"Înainte de a deveni ministru am păstrat banii, dar odată ajuns în acest post am întrerupt orice activitate la ASSN, așa că am ales să donez banii primiți”, a declarat Adrian Curaj, telefonic, pentru EurActiv.ro.

În 2016, banii ASSN au venit de la Ministerul Educației. 

Informația apare chiar în legea bugetului pentru 2016, respectiv Legea 339 din 2015. În articolul 59, la alineatul (1) din lege se prevede că, în anul 2016, "prin derogare (...), sumele alocate de la bugetul de stat Academiei de Științe ale Securității Naționale sunt cuprinse în anexa nr. 3/25 a Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, la capitolul 53.01 "Cercetare fundamentală și cercetare dezvoltare”, titlul 51 "Transferuri între unități ale administrației publice”.

Legea care prevede această unică derogare a fost adoptată de Parlament în forma propusă de Guvernul Cioloș, din care Curaj deja făcea parte încă din noiembrie, și a fost publicată în Monitorul Oficial în 19 decembrie.