Liderul USR, Dan Barna, consideră că pe români îi interesează să nu mai fie penali în funcții publice, iar primarii să fie aleși în două tururi, nicidecum instalarea noului Guvern.

UPDATE Toate proiectele solicitate de USR pentru a intra pe ordinea de zi au fost respinse de comitetul liderilor. PSD, UDMR și Pro România au fost formațiunile care nu au dorit introducerea lor în dezbaterea Parlamentului.

Legat de reacția lui Barna, președintele PNL a spus că speră că membrii USR vor trece de aceste "mici diferențe de poziție și vor înțelege necesitatea absolută de învestire a Guvernului".

Ludovic Orban a mai precizat că "orice formațiune politică nu votează învestirea Guvernului pe care îl voi prezenta, de fapt, menține PSD la putere și pe Viorica Dăncilă la Palatul Victoria". 

"Nu poate să i se ceară PNL ce nu poate da PNL. Noi putem să susținem proiecte legislative, dar nu poți să spui că nu învestești Guvernul PNL din cauza faptului că PSD sau altă formațiune nu votează un proiect de lege. Eu așa ceva n-am mai întâlnit, vă spun sincer, să ni se pună niște condiții care nu depind de noi" , a spus Orban, referitor la condițiile impuse de USR.

+++

Jurnaliștii i-au spus că, de fapt, românii vor un Guvern funcțional, iar Dan Barna a replicat: "Nu! Eu cred că pe români îi interesează să nu mai fie penali în funcții publice și să își poată alege primarii în două tururi".

El a spus că, dacă nu se vor realiza condițiile impuse de USR, "înseamnă că nu vom avea majoritate, că nu vom avea ce să votăm".


De asemenea, șeful USR crede că, dacă există o majoritate care să adopte măsurile pe care partidul său le vrea, atunci se pot rezolva și celelalte probleme.

"Dacă există o majoritate, asta spunem în mod constant, nu e nicio problemă că aceste măsuri necesare pentru români să ajungă pe ordinea de zi a Parlamentului", a spus Barna, legat de faptul că examenul de rezidențiat este amânat sau MAI nu are ministru.

+++

În ședința Biroului permanent al Camerei Deputaților de luni, USR va propune introducerea pe ordinea de zi a plenului adoptarea "Fără Penali în Funcții Publice", abrogarea recursului compensatoriu și alegerea primarilor în două tururi.

Adoptarea acestor proiecte reprezintă condiția USR pentru a vota Guvernul Orban.