Președintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a început, la nici 24 de ore de la arestarea lui Liviu Dragnea, schimbarea din funcții a apropiaților acestuia.

"Este importantă pentru noi unitatea și să înțelegem unde s-a greșit, să ne strângem toți pentru a putea merge în continuare. Gabriela Firea a fost votată în CExN ca președinte interimar la PSD București și vicepreședinte al PSD. Am avut discuții privind susținerea ca susținerea a delegației române în PE a lui Dan Nica", a declarat Viorica Dăncilă.

Ea a mai spus că în CExN a fost supus votului pentru funcția de președinte executiv Paul Stănescu, iar pentru cea de secretar general, propunerea este Rodica Nassar, apropiată de Gabriela Firea și susținută de organizația PSD București.

De asemenea, Dăncilă a spus că a fost supusă votului și opțiunea în ceea ce privește rămânerea la guvernare.

Totodată, membrii CExN a decis ca propunerile pentru Ministerul Justiției să fie Ana Birchall, în prezent ministru interimar, la Fonduri Europene - deputata Roxana Mânzatu, iar la Ministerul Românilor de Pretutindeni - Natalia Intotero - care a ocupat această funcție și înainte, fiind candidat la alegerile europarlamentare, dar nu se află pe locuri eligibile.

O altă modificare la conducerea PSD este înlocuirea lui Viorel Ștefan, numit membru la Curtea de Conturi Europeană, decizia CExN fiind ca Titus Corlățean să fie vicepremier pe parteneriate strategice.

"De la acest CExN s-a plecat cu un mesaj de deschidere a partidului pentru cei care vor să ni se alăture și că deciziile vor fi pliate pe ceea ce așteaptă oamenii", a mai adăugat Dăncilă.

Întrebată dacă este de părere că Iohannis va accepta propunerile de miniștri, aceasta a spus că speră ca argumentele lui Iohannis "să de legalitate, nu de oportunitate". Ea a mai adăugat că îl va suna și speră ca președintele "să lase deoparte campania electorală și să dea un răspuns care să țină de legalitate".

Dăncilă a susținut că va scăpa și de Anca Alexandrescu, apropiată de Liviu Dragnea. "Cu Anca Alexandrescu exclus să mai colaborez. Mâine o voi elibera din funcție".

Premierul a anunțat că va reveni la paza SPP, după ce Liviu Dragnea i-a impus să renunțe pe motiv că șeful Serviciului, Lucian Pahonțu, ar fi unul dintre liderii statului paralel.

Premierul și membrii Guvernului au baza asigurată de SPP, obligatoriu, pe perioada deținerii Președinției Române a Consiliului UE.

Despre Justiție 

  • Guvernul nu a dat legi care să afecteze justița. Guvernul acesta a dat patru OUG pe justiție, în comparație cu Guvernul Cioloș, care a dat nouă. Nu am vrut să dau OUG pe justiție pentru că am considerat că nu este corect.
  • A fost o opinie în cadrul PSD să dăm OUG pe anumite aspecte referitoare la justiție. Liviu Dragnea a insistat.
  • Au fost discuții despre amnistie și grațiere, atunci când am văzut ce s-a întâmplat la DNA Ploiești.
  • Toader a plecat că așa s-a hotărât în partid. Au fost colegi care au spus că a existat un blocaj legat de anumite acte normative.
  • Nu vreau să discut despre statul paralel. Nu zic că nu ar exista, dar eu nu știu de el.