Premierul Vorica Dăncilă a declarat că în desființarea Secției speciale de investigare a magistraților "nu ar trebuie să intervină nici Ministerul Justiției, nici prim-ministrul, nici altcineva", ci decizia să facă obiectul consensului magistraților.

"Nu cred că trebuie să intervină nici Ministerul Justiției, nici prim-ministrul, nici altcinva. Trebuie să facă obiectul consensului magistraților. Să lăsăm justiția independentă, nu trebuie intervenit politic. Orice decizie aș lua eu, ar arăta că se implică politicul", a declarat Viorica Dăncilă la Digi24.

+++

Pe 9 iulie, vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, declarat că PSD și Guvernul nu vor desființa Secția Specială criticată în Raportul GRECO

Întrebată dacă este de acord că Secția Specială ar trebui desființată, așa cum recomandă GRECO, Ana Birchall a declarat că la Ministerul Justiției se va face o analiză a rapoartelor și "vor fi luate măsurile care se impun".

"Dumneavoastră știți că atunci când, ca regulă generală, când ești într-un club, e nevoie să respecți regulile", a declarat Ana Birchall înainte de publicare. 

Această declarație a fost criticată de vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, care respinge vehement desființarea Secției.

"Nu sunt de acord și vă spun de ce. Din acest club fac parte și Franța și Anglia și Germania. Și Anglia și Germania și Franța au o serie de recomandări pe care nu le-au transpus și nu au de gând să le transpună. Atât timp cât suntem o țară independentă, cât avem un Parlament ales democratic, Parlamentul e singurul care poate modifica legislația. În acest club putem funcționa foarte bine cu Secția întărită, care asigură o anumită siguranță și independența reală a justiției”, a declarat Florin Iordache.