Premierul Viorica Dăncilă a declarat marți, după ce a avut o întrevedere cu Procurorul General al SUA, William Barr, că Executivul de la București nu va mai interveni asupra justiției și l-a asigurat de continuarea Parteneriatului Strategic.

Într-un comunicat, Guvernul spune că Viorica Dăncilă a exprimat determinarea de a consolida relațiile cu SUA, România fiind, în același timp, un susținător al colaborării între Statele Unite și Uniunea Europeană.

”Guvernul României și societatea românească sunt profund atașate valorilor europene și occidentale. Pentru români și pentru Guvern, viitorul țării noastre este în Uniunea Europeană, alături de partenerii săi strategici, SUA reprezentând o prioritate”, a afirmat prim-ministrul.

În cadrul întrevederii, Dăncilă a solicitat sprijinul procurorului general al SUA pentru includerea României în Programul Visa Waver și a arătat că Executivul român este "angajat să găsească cele mai bune soluții pentru continuarea reformei justiției și a legislației penale, în acord cu angajamentele internaționale ale României, dar și cu recomandările din cadrul MCV, ale Comisiei de la Veneția sau ale GRECO, precum și cele ale SUA".

De asemenea, ea a precizat că România se angajează să continue Parteneriatul Strategic cu SUA în domeniul cooperării judiciare internaționale în materie penală.

După votul moțiunii de cenzură, Viorica Dăncilă a mai adăugat că i-a spus lui Barr că Guvernul nu va interveni asupra justiției.

 

  • "Am avut o discuție și am spus care e modul de abordare al Guvernului și faptul că Executivul nu va interveni în justiției, își dorește o justiție independentă, dar și respectarea drepturilor cetățenilor. Acest lucru l-am spus public și același lucru l-am spus și Procurorului General al SUA”, a punctat Dăncilă.

Premierul a reiterat faptul că nu vrea ca miniștrii săi să vorbească despre justiție: "Am spus că nu vorbesc despre justiție și că nu vreau să intervin în justiție. Am avut o discuție cu ministrul Justiției și i-am spus că vreau ca nicio entitate, niciun ministru din Guvern să nu facă referire sau să intervină în Justiție, să nu încerce sub nicio formă să mai aducă justiția în curtea Guvernului”.

”Suntem un Guvern politic, orice decizie a noastră, orice afirmație, chiar dacă este a Guvernului României, va fi interpretată politic și nu vreau ca alianța PSD-ALDE să deconteze o eventuală greșeală", a mai spus Dăncilă.