Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat joi seară că a spus inițial că 10 august 2018 a semănat cu o lovitură de stat, dar a văzut pe urmă că nu a fost așa.

"Entitățile menționate în raport să dea aceste răspunsuri. Da, am spus că seamănă cu o lovitură de stat. Am văzut pe urmă că nu a fost o lovitură de stat", a spus Viorica Dăncilă, întrebată dacă a citit raportul desecretizat și dacă își menține declarațiile privind tentativa de lovitură de stat.

+++

Pe 13 august 2018, Viorica Dăncilă i-a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, în care se plânge că protestul din 10 august a fost o încercare de înlăturare pe cale violentă a guvernului și în care îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că nu și-a îndeplinit atribuțiile constituționale de mediator și că, mai mult, a făcut apel la continuarea protestelor.

Pe 24 august, PSD, condus atunci de Liviu Dragnea, a ajuns la concluzia că jandarmii sunt nevinovați, iar protestatarii au fost violenți cu oamenii legii. „Sentința” a fost dată în Biroul Permanent Național al PSD. 

„Am decis că instituțiile statului au acționat corect și legal la mitingul neautorizat din data de 10 august și de a transmite un mesaj de susținere pentru Jandarmeria Română și pentru celelalte instituții ale statului care au fost implicate în asigurarea ordinii și liniștii publice în data de 10 august în fața unor acțiuni violente din partea unor participanți la acea manifestație neautorizată”, anunța Dragnea.