Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul va adopta marți indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate pentru Spitalul Regional de Urgență Iași, dar costurile prezentate de premier nu coincid cu cele anunțate de ministrul Sănătății.

UPDATE

Ministrul Sorina Pintea a ieșit marți după-amiază în conferință de presă pentru a explica situația celor trei spitale care ar trebui să fie construite cu fonduri europene.

 

  • Costul Spitalului din Iași este de 500 de milioane de euro, iar Guvernul are 150 de milioane de euro (de fapt, e vorba de cele 150 de milioane de euro alocate de Comisia Europeană în actualul exercițiu bugetar pentru cele trei spitale din Iași, Cluj și Craiova).
  • Am propus în decembrie 2018 realizarea acestor spitale în două etape: în prima etapă, finanțarea să fie din fonduri POR 2014-2020, iar în cea de-a doua etapă din fondurile alocate României în perioada 2021-2027-
  • Săptămâna trecută am avut o videoconferință cu reprezentanții Comisiei Europene, care mi-au explicat că această sumă nu poate fi suplimentată în actualul exercițiu bugetar.
  • Întrebată de ce durează atât de mult, în condițiile în care acordul cu BEI a fost semnat în 2016, în timpul Guvernului Cioloș, Sorina Pintea a declarat că Guvernul PSD-ALDE, la o lună după instalare a identificat terenurile și a rezolvat situația juridică a acestora, pentru ca, în august 2017, să aibă loc prima întâlnire cu consultanții străini. Ministrul a susținut că a colaborat foarte greu cu autoritățile din Cluj, în schimb, la Iași n-a fost nicio problemă. 
  • Referitor la avertismentul Corinei Crețu privind posibila pierdere a fondurilor europene alocate spitalelor, Pintea a spus că, "din momentul transmiterii cererii la Bruxelles, nu mai putem pierde finanțarea". Ea a mai spus că a fost prezentă la o discuție, alături de premierul Viorica Dăncilă și fostul ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, în cadrul căreia Corina Crețu a sugerat fazarea acestor construcții, deoarece nu există posibilitatea suplimentării acestor fonduri în actualul exercițiu bugetar al UE. 

 

***

"Aprobăm indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate, pasul premergător depunerii cererii de finanțare la Comisia Europeană. Costul Spitalului Regional de Urgență Iași este estimat la 500 de milioane de euro, cu TVA, din care 150 de milioane de euro finanțare nerambursabilă", a declarat Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Dăncilă a spus că cele trei spitale regionale din Iași, Cluj și Craiova vor fi realizate în ciuda "criticilor și obstacolelor pe care le ridică adversarii politici".

+++

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susținea anul trecut că banii europeni ar fi mult prea puțini pentru valoarea estimată a investiției, în condițiile în care doar un spital regional ar necesita fonduri de 400 de milioane de euro.

În decembrie 2018, Pintea a declarat că România va începe construcția spitalelor regionale din Iași, Craiova și Cluj după 2021, pentru a obține mai mulți bani europeni:

”Evaluarea cererii de finanțare la Bruxelles durează circa șase luni. Urmează apoi licitația pentru proiectare astfel încât construcția nu putea să înceapă decât în 2020-2021. În 2021 intră celălalt exercițiu financiar unde România are posibilitatea să ceară finanțare de 85% de la Comisia Europeană și normal că a trebuit să luăm decizia cea mai favorabilă României. Oricum proiectul tehnic, cu licitația pentru planul de instruire a personalului mergea până în 2021 și atunci am cerut fazarea tocmai pentru a putea cere bani mai mulți”.

România riscă să piardă banii europeni, în condițiile în care în patru ani s-a reușit doar stabilirea amplasamentelor și studiile de fezabilitate, spunea, luna trecută, comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu.

Ea a spus că așteaptă încă din aprilie 2018 răspunsuri la scrisorile pe care le-a trimis Guvernului, cu privire la decizia legată de finanțarea europeană alocată pentru spitale.