Pentru a se depăși situația de blocaj de la nivelul Guvernului a fost adoptată o hotărâre prin care se va transfera de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul către Secretariatul General al Guvernului avizarea privind oportunitatea emiterii OUG.

UPDATE

Guvernul a aprobat luni un proiect de hotărâre prin care Secretariatul General al Guvernului primește atribuțiile pentru emiterea ordonanțelor de urgență și avizarea ordonanțelor simple.

+++

Anunțul a fost făcut luni de Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern, prima  după ce miniștrii ALDE au demisionat, iar președintele Klaus Iohannis a refuzat propunerile de miniștri interimari înaintate de premier. 

Dăncilă a dat asigurări că are această situație sub control și că ”niciun român nu trebuie să-și facă griji.

"Sunt un om al soluțiilor și, împreună cu echipa guvernamentală, am identificat măsurile pentru a depăși această situație de blocaj, care putea fi rezolvată ușor dacă președintele își îndeplinea obligația stabilită de Constituție, de a semna propunerile de interimar. Pentru deblocarea acestei situații vom adopta o Hotărâre de Guvern prin care vom transfera de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul către Secretariatul General al Guvernului avizarea privind oportunitatea emiterii ordonanțelor de urgență, în sensul motivării situației excepționale, așa cum cere legislația", a spus Dăncilă.

Premierul a explicat că ”acest atribut a aparținut în trecut unui departament aflat în subordinea aparatului de lucru al Guvernului”.

Viorel Ilie și-a dat demisia din funcția de ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul, după ieșirea ALDE de la guvernare.