Politicienii care încearcă să subordoneze Justiția și să submineze lupta împotriva corupției au fost ținta președintelui României, care a lăudat, în schimb, mobilizarea civică fără precedent în fața atacului politic asupra Justiției.

Klaud Iohannis a rostit un discurs în fața diplomaților și invitaților la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naționale a României. Chiar dacă președinții Senatului și Camerei Deputaților, au refuzat invitația președintelui, politicienii coaliției de guvernare au fost ținta reproșurilor.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a lăudat protestatarii care au ieșit în stradă pentru a apăra un principiu atât de important: cinstea, lupta împotriva corupției.

Iată principalele declarații:

 

  • „Mi-aș fi dorit ca în ultimul an, cu atât mai mult cu cât este anul premergător Centenarului, să fi văzut o mai mare preocupare a decidenților politici pentru consolidarea democrației în țara noastră, a independenței justiției și pentru întărirea practicilor de guvernare în beneficiul tuturor românilor, nu al unor grupuri. Vedem, în schimb, o mare preocupare pentru identificarea unor teme paralele cu așteptările românilor și cu interesele strategice pe termen lung ale țării noastre. De teama justiției și a statului de drept, unii inventează scenarii despre un alt fel de stat. Nu știu cui pot folosi aceste ficțiuni, dar sunt convins că viitorului României, nu”.
  • „Spuneam tot aici, în urmă cu exact un an, că o țară stabilă înseamnă justiție independentă, economie funcțională și luptă anticorupție. La numai câteva zile de la acel moment, când aceste valori au fost puse în pericol de intenția Guvernului de a modifica legile justiției, românii au ieșit în stradă într-un număr impresionant pentru a le proteja. S-au folosit cuvinte dure pentru a descrie ceea ce s-a întâmplat la începutul acestui an – clivaj, dezbinare, ruptură. Aparent, o Românie împărțită în prag de Centenar, situată la antipozi față de țara care în 1918 reușea Marea Unire”.
  • „Mobilizarea civică fără precedent în epoca postcomunistă este dovada maturității depline la care a ajuns societatea românească. Maturitate care, din păcate, nu se regăsește și în acea parte a clasei politice care încă mai crede că poate abuza de putere și acționa fără nicio răspundere în scopuri partizane. Sunt acei politicieni care își doresc să țină România captivă în trecut, pentru folosul lor personal, și sunt dispuși să facă orice compromis pentru a-și atinge obiectivele, chiar dacă asta înseamnă să devieze România de la parcursul său euro-atlantic”.
  • „Centenarul nu este doar despre trecut. Centenarul este despre România viitoare. De aceea, am lansat ideea unui „Proiect de țară”, care reprezintă fundamentul construcției unei Românii puternice, demne și prospere. Ca acest proiect să reușească, este nevoie de efortul comun al tuturor forțelor politice, instituțiilor și actorilor societății civile, care trebuie să dea dovadă de responsabilitate și unitate. Suntem un popor demn și am dovedit că idealurile naționale se înfăptuiesc doar cu determinare și cu o clasă politică în slujba cetățenilor”.