Camera Deputaților a adoptat marți proiectul UDMR de modificare a Statutului funcționarilor publici. Funcționarii publici trimiși în judecată, inclusiv pentru fapte de corupție, vor putea să rămână în funcții.

Modificările propuse de UDMR au fost votate cu 170 de voturi "pentru", 93 "împotrivă" și șapte abțineri de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

O altă modificare prevede că funcționarii publici deja suspendați din funcție în momentul trimiterii în judecată își vor relua activitatea în 30 de zile după intrarea în vigoare a legii, relatează Digi 24.

Inițial, aceste modificări au fost adoptate de Parlament în iunie 2016, dar președintele Klaus Iohannis a retrimis legea spre reexaminare.

În cererea de reexaminare, șeful statului a invocat mai multe decizii ale Curții Constituționale, din care rezultă că sancțiunea administrativă a suspendării raporturilor de serviciu ale funcționarului public din funcția publică pe care o deține, în cazul în care a fost trimis în judecată pentru anumite infracțiuni, are ca finalitate protejarea autorității sau instituției publice față de pericolul continuării activității ilicite și al extinderii consecințelor periculoase ale faptei penale săvârșite de funcționar.

"Considerăm că prin eliminarea acestei forme de protecție a instituției publice se vulnerabilizează însăși autoritatea publică", se arată în cererea președintelui.

În cadrul dezbaterilor, deputatul PSD Adrian Solomon a susținut că "pe lângă prezumția de nevinovăție, se demonstrează, prin atâtea cazuri în ultima vreme, că mulți funcționari au fost ținta atâtor abuzuri din partea unor delatori și din partea unor procurori, fiind trimiși în judecată, judecați și achitați de către instanțe".