Solicitarea de reluare a votului pentru aprobarea Ordonanței de Urgență 20, care include majorări salariale de 15% în sistemul sanitar și în educație, a fost respinsă.

UPDATE 9.11

Conducerea Camerei Deputaților a respins miercuri solicitarea grupului PNL privind reluarea votului asupra Legii de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorări salariale în medie de 15% pentru cei din Sănătate și Învățământ, după ce liberalii au susținut că la acest vot nu a fost cvorum de ședință, scrie news.ro.

+++

Întrebat marți despre controversele privind votul pe tema Legii de adoptare a OUG 20/2016, președintele Klaus Iohannis a spus: "Aceste lucruri se vor lămuri desigur între cei care trebuie să lămurească chestiunea, bănuiesc în Parlament".

"În ce privește legea, eu sunt pozitiv, aștept legea la promulgare", a adăugat el.

+++

Președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a declarat, luni, la Antena 3, că are "încredere totală" în cifrele prezentate de secretarii de ședință privind cvorumul din momentul votului privind majorarea salariilor din educație și sănătate, iar conducerea forului va discuta o eventuală contestație a PNL și va lua o decizie.

Președintele PNL, Alina Gorghiu, care nu a fost prezentă la vot, a anunțat, luni, la TVR, că partidul va prezenta în două săptămâni proiectul legii salarizării unice în sistemul bugetar, ea cerându-i lui Florin Iordache, președintele Camerei Deputaților, să nu semneze legea votată de Camera Deputaților. 

”Le cer lui Iordache și lui Dragnea să nu semneze această lege. Este un furt care nu poate fi legiferat prin semnătura președintelui Camerei, indiferent cât de pesedist sadea ar fi”, a menționat ea, acuzându-i pe cei de la PSD că, prin această lege, se măresc o mică parte din salariile din administrație.

+++

Senatorul PSD Șerban Nicolae a comentat, luni, la B1TV, controversele privind cvorumul din Camera Deputaților la votul pe Legea de aprobare a OUG 20/2016, spunând că există "diferențe fundamentale" față de votul fraudat din 2010 la Legea pensiilor, pentru că atunci se tăiau venituri, iar acum a fost vorba despre creșteri.

 

"Nu seamănă deloc lucrurile. Atunci se tăia din pensii. Acum s-au majorat salariile. Părerea mea. Atunci se tăiau pensii și se mințea cu privire la prezență ca să se poată tăia. Votul a fost acum pentru creștere",

a spus social-democratul, după ce deputatul PNL Cezar Preda a invocat precedentul din 2010 cu privire la votul pentru Legea pensiilor, când opoziția a contestat numărătoarea președintelui Camerei Deputaților de la acea vreme, Roberta Anastase, scrie News.ro.

După prezentarea unui clip din 2010, în care se vede sala goală a Camerei Deputaților în timp ce Roberta Anastase anunța că au fost 170 de voturi "pentru", Șerban Nicolae a continuat argumentația: ”Nu am tăiat niciodată nici salarii, nici pensii, nici nu am mărit TVA. Diferențele sunt fundamentale. Între o guvernare care tăia salarii și pensii și, ce ați arătat dumneavoastră, era vorba de tăieri, și o majoritate parlamentară care a redus TVA, (...) guvernarea noastră a încercat pe cât posibil să ducă creșterea economică în veniturile oamenilor".

În 2010, președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a fost suprinsă de jurnaliști anunțând un rezultat de 170 de voturi "pentru" Legea pensiilor, în timp ce în sala de plen se aflau doar aproximativ 80 de deputați, potrivit imaginilor din balcon.

+++

Totuși, agenția de presă News.ro a postat pe propriul website o înregistrare care ar arăta că în sală, în momentul votului, erau doar 153 de deputați, sub sub numărul de 177 necesar cvorumului de ședință și sub numărul de 185, anunțat oficial odată cu votul final.

Înainte de începerea votului final de luni, atât deputatul independent Remus Cernea, cât și liberalul Mircea Toader au cerut apel nominal, pentru identificarea exactă a numărului de deputați care se aflau în sală, având în vedere că aceasta era pe jumătate goală. Președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a supus la vot cererea, însă nu a întrunit decât 5 voturi favorabile, având în vedere că deputații PNL nu se aflau în sală, lipsind de la vot.

În aceste condiții, Legea de aprobare a OUG 20/2016 a fost supusă la vot, Florin Iordache anunțând că au fost înregistrate 184 de voturi "pentru", iar un alt deputat se afla în sală, dar nu a votat.

După alte două voturi efectuate în plen, Florin Iordache a revenit anunțând că numărul a scăzut la puțin peste 170, iar la ultimele voturi a avut dificultăți în înregistrarea cvorumului, spunând de la prezidiu că lipsește un deputat.

Și PNL a spus că nu a fost cvorum în sală, menționănd că va aduce și dovezi video. „Votul din Camera Deputaților asupra Legii privind majorările salariale în educație și sănătate a fost VICIAT prin minciună. PSD a mințit că are suficienți oameni în sală pentru a vota legea, anunțând o prezență de 184 de parlamentari. Imaginile arată că în sală nu se aflau decât 168(!)”, scrie pe pagina de Facebook a partidului.

O situație similară s-a înregistrat în 2010, la votul pentru Legea pensiilor, când președintele Camerei Deputaților de la acea vreme, Roberta Anastase, a anunțat că peste 170 de parlamentari au votat proiectul, deși în sală nu se aflau mai mult de 80 de deputați.

Guvernul a criticat vehement modificările introduse de parlamentari în OUG, acuzând politicienii de oferirea de „pomeni electorale”, dar și de faptul că măririle salariale nu sunt conforme cu legislația în vigoare.

Actul normativ nu propune și surse de acoperire a cheltuielilor bugetare suplimentare induse de creșterea salariilor, așa cum prevede Constituția. În același timp, legea contravine și legii responsabilității fiscal-bugetare, care interzice adoptarea de acte normative care să crească veniturile cu 6 luni înainte de alegeri.

PSD, principalul promotor al creșterilor de salarii, avea însă răspunsul pregătit. „Parlamentul nu poate fi oprit să adopte o lege, pentru că asta este esența democrației”, a spus liderul social-democrat Liviu Dragnea.

„Legea responsabilității fiscal-bugetare se referă la interzicerea dreptului Guvernului de a promova acte normative care să aibă ca efect creșterea veniturilor, nu la Parlament”, a spus Dragnea, la dezbaterile pe Ordonanța 20/2016. 

„Oameni buni, treziți-vă, nu mai țineți banii necheltuiți și oameni cu salarii foarte mici. Există suficientă anvelopă bugetară, există suficiente fonduri pentru așa ceva, nu încercați să vă mai opuneți pentru că aceste majorări salariale sunt necesare”, a mai spus șeful PSD.

Guvernul a avertizat că gaura bugetară va crește anul viitor din cauza adoptării mai multor măsuri cu efecte asupra cheltuielilor, dar și veniturilor încasate de stat, cum ar fi eliminarea unor taxe. Potrivit unor estimări ale MInisterului de Finanțe, gaura totală ar fi de aproximativ 9 miliarde de lei, dintre care 4,5-5 miliarde de lei doar din majorările de salarii votate azi.

Pe de altă parte, Dragnea susține că, dat fiind că Guvernul nu a cheltuit în acest an câți bani avea planificat rămân suficienți pentru anul viitor.

Într-adevăr, execuția bugetară de până în acest moment arată că deficitul este mult mai mic decât planul (0,5% din PIB la după primele nouă luni, față de o estimare de 2,3% din PIB), pe fondul unor cheltuieli mai reduse cu investițiile, în timp ce fondurile alocate salariilor și pensiilor au crescut.

Însă salariile mai mari nu se dau doar în 2017, ci pe termen nelimitat. Nimeni din Parlament însă nu a privit mai departe de alegerile de peste cinci săptămâni.