Comisia juridică a Camerei Deputaților a decis marți abrogarea legii privind recursul compensatoriu.

UPDATE 

Cu unanimitate de voturi, Comisia juridică a Camerei Deputaților a votat raportul de adoptare a legii pentru respingerea recursului compensatoriu. Proiectul de lege intră miercuri la vot în plenul Camerei Deputaților.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, spune că PSD vrea abrogarea legii, iar membrii social-democrați vor vota în acest sens. El a recunoscut că multe legi au fost prost scrise. 

"Suntem cu toții conștienți de efectele nocive ale acestei legi", a spus Simonis. El a mai adăugat că mai bine plătim amenzile la CEDO decât să mai moară oameni sau să fie violate femei.

Nicușor Halici a spus că legea recursului compensatoriu a dus la evitarea unor amenzi pe care CEDO le putea aplica României, iar cu acei bani s-au construit creșe și unități sanitare în grădinițe și școli.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea i-a cerut ministrului justiției să explice cum a putut un judecător elibera condiționat o persoană condamnată pentru crimă. În replică, Predoiu a spus că judecătorul a aplicat exact legea pe care o vrea abrogată, cea a recursului compensatoriu. 

Florin Iordache a susținut că România va fi condamnată de CEDO pentru condițiile din penitenciare, afirmând că proiectul recursului compensatoriu a fost inițiat de Guvernul Cioloș. El a mai precizat că se aștepta cu Guvernul Orban să îmbunătățească proiectul, nu să-l abroge. 

"Nu credeți că era mai bine dacă veneam cu o măsură de îmbunătățire a legii? Eu cred că simpla abrogare ne aduce în situația să spunem că am făcut ceva bun. Dacă abrogăm această legea, poate Guvernul vine cu un alt proiect de acest fel", a spus Iordache.

"MJ sprijină aborgarea recursului compensatoriu. (...) Dincolo de aspectele procedurare, sprijinim această propunere de abrogare a recursului compensatoriu, pentru că aprobarea lui printr-o redactare defectuasă a dus la probleme privind siguranța publică", a spus Predoiu.

Propunerea lui Bălănescu a fost respinsă prin vot.

Deputatul PSD Alexandru Bălănescu a cerut amânarea ședinței, afirmând că amendamentul propus de Ministerul justiției a fost prezentat membrilor Comisiei abia acum și el nu poate vota "în orb". Președintele de ședință, social-democratul Nicușor Halici, a spus că poate acorda 5 minute pentru lecturare, dar nu poate amâna dezbaterea pentru o altă dată.

Florin Iordache a discutat cu social-democrații înainte de începerea lucrărilor Comisiei despre strategia pe care o va avea PSD pe parcursul ședinței.

La ședința Comisiei juridice este așteptat și ministrul justiției, Cătălin Predoiu, care va susține câteva amendamente la legile pentru abrogarea recursului compensatoriu.

+++

Decizia vine după ce PSD, care a susținut și adoptat legea în 2017, a solicitat luni, în Biroul permanent, introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților a proiectelor de lege.

Premierul Ludovic Orban a precizat că Guvernul nu exclude o ordonanță de urgență dacă va fi tergiversată modificarea actelor normative pentru care Executivul vrea să-și asume răspunderea.

”Rămâne să vedem și care e agenda președintelui CEDO, astăzi o să iau legătura cu dânsul, dacă nu-l găsesc azi, mâine dimineață, cel târziu mâine vom stabili când ne putem întâlni. Vom merge la CEDO să explicăm care este situația din România în legătură cu creșterea infracționalității, care e situația cu planurile pe care le avem, de îmbunătățire a condițiilor din penitenciare", a precizat luni ministrul justiției, Cătălin Predoiu la Parlament, întrebat despre recursul compensatoriu.

Predoiu a spus că recursul compensatoriu este unul din motivele pentru care se deplasează la CEDO: ”Mergem să explicăm planurile noastre, mergem să explicăm care este situația din România, de ce s-a ajuns la această discuție, de ce consecințele astea sunt legate de modul greșit în care vechea majoritate a reglementat recursul compensatoriu".