Camera Deputaților a adoptat OUG 9/2017, cu două amendamente prin care se măresc salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene. În același timp, președintele Iohannis a cerut Guvernului prudență.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 9/2017 prin care indemnizațiile consilierilor locali și județeni, primarilor și viceprimarilor și președinților și vicepreședinților de consilii județene sunt majorate cu 30%, cu 212 voturi "pentru", 33 de voturi "împotrivă" și 8 abțineri.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Cele două amendamente la ordonanță au fost aprobate, luni, și de către Comisiile pentru Buget și pentru Muncă ale Camerei Deputaților.

"Am dat raport Ordonanței 9/2017. În primul rând, sunt doleanțele celor din sistemul de apărare și ordine publică, siguranță națională, precum și din sistemul penitenciar, care se află la Ministerul Justiției. În urma aplicărilor succesive a măririlor de salarii minime, ei au rămas cu solda de bază undeva la 700 de lei, ceea ce era anormal. Am adus-o, începând cu luna aprilie, la nivelul salariului minim, astfel încât și polițiștii, și cei din armată să beneficieze de măririle salariale promise", a declarat președintele Comisiei de muncă de la Camera Deputaților, Adrian Solomon.

"De asemenea, în urma unui amendament și cu sprijinul doamnei ministru al Muncii, am adoptat și mărirea salariilor primarilor și viceprimarilor, președinților și vicepreședinților consiliilor județene cu 30%, înceând cu luna aprilie, până când legea salarizării va intra în linie dreaptă", a continuat Solomon.

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a precizat că a susținut majorarea salariilor primarilor, iar această măsură nu grevează în niciun fel bugetul de stat, pentru că aceste majorări de salarii se fac din bugetele locale, potrivit Agerpres.

În timp ce Camera Deputaților vota mărirea salariilor aleșilor, președintele Klaus Iohannis a îndemnat Guvernul la prudență în legătură cu diverse propuneri fiscale care sunt vehiculate în ultima perioadă.

"Încrederea dintre Guvern și mediul de afaceri, stat și economie, în general, nu se câștigă doar în anii electorali, ci mai degrabă după, prin politici economice coerente. Îndemn ferm la prudență în legătură cu diverse propuneri fiscale care sunt vehiculate în ultima perioadă, mai ales dacă nu sunt temeinic fundamentate, fără un proiect coerent, fără garanții clare în privința beneficiilor, precum și a capacității administrative", a declarat Iohannis, marți, la un dialog cu mediul de afaceri.