Ministerul Justiției organizează, luni, o dezbatere publică privind proiectele de ordonanță de urgență care vizează grațierea și modificarea codurilor penale, la care sunt așteptate peste 200 de persoane.

Declarații Florin Iordache:

„Am luat act și vom analiza toate propunerile care au fost făcute. Pentru grațiere, de la început am spus mai multe principii pe care le vom respecta, nu se adresează unor anumite persoane ci încercăm să redresăm anumite condiții din penitenciare. Nu se adresează criminalilor, violatorilor, fapte de corupție, recuperarea prejudiciului. În al doilea act am ținut cont de recomandările CCR. Ne dorim niște legi clare, corente, pe care fiecare cetățean dacă are sau nu pregătire juridică să le poată respecta. Ăsta e mandatul cu care am venit eu aici, să repar toate acesta lucruri. Actele normative nu se fac pentru politicieni ci pentru a rezolva politica penală a statului. Nu am avut în vedere o anumită persoană. Actele normative nu vizează persoane sau politicieni. Voi avea o discuție cu premierul României, Sorin Grindeanu, și vă vom comunica ce vom discuta. În urma consultărilor de astăzi am niște obsevații care vreau să fie cuprinse în textul celor două ordonanțe. Rostul consultării este să preia puncte de vedere, o serie de observații am primit de la societatea civilă și de la cetățeni și le vom avea în vedere. Varianta inițială fără îndoială va fi amendată. Propunerea pe care o voi face guvernului va fi propunerea Ministerului Justiției”. 

Cea de-a doua parte a Dezbaterii (live):

+++

Prima parte a Dezbaterii de la Ministerul Justiției:


Președintele Klaus Iohannis, a cerut Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea și modificarea Codurilor penale, afirmând că nu poate trece peste voința suvernată a cetățenilor, după protestele de duminică seară.

"Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea și modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situații care a scos zeci de mii de români în stradă", a scris Iohannis, pe Facebook, imediat după prima rundă de dezbateri de la Ministerul Justiției.

Marius Drăghici: „Vă cer demisia, domnule Iordache, dar nu înainte de a retrage aceste proiecte”. 

Claudiu Dumitriu: „Modul prin care s-a încercat adoptarea acestor OUG este clar că s-a dorit aplicarea legii mai favorabile. Trebuie complet respinse și dezbătută în mod democratic. S-a pus punctul pe emoția celor din penitenciare. Tot statul român este vinovat. Această dezincriminare aproape totală a abuzului în serviciu și totală a a neglijenței în serviciu, atunci toate infracțiunile comise din culpă ar trebui dezincriminate. Într-o țară în care cetățenii sunt umiliți public, doriți ca acești funcționari să ne umilească în continuare. Vă rog să vă gândiți la soluția demisiei”. 

Mihai Popescu: „Considerăm că cele două proiecte ar trebui să intre în dezbatere parlamentară. Este evident că trebuie să existe un pachet de măsuri”

„Aveți majoritatea parlamentară, de aceea vă încurajez să treceți aceste proiecte prin parlament, nu prin OUG sau asumarea răspunderii guvernului. Vă încurajez să lucrați în interesul cetățeanului, nu ordonanțe de urgență scrise pe genunchi pentru un grup de persoane. Nu aveți legimitate din partea celor care nu v-au votat sau nu au mers la vot să aplicați aceste proiecte. Vă atrag atenția că măsura grațierii nu este suficientă, ea trebuie completată prin investiții în penitenciare și reincluziune socială”, a spus o participantă.

„Țineți cont de opinia publică care a ieșit în număr mare pe străzi în toată țara, țineți cont de specialiști”, a mai adăugat aceasta.

„La nivel european nu au avut efect grațierele colective. Referitor la modificările la Codul penal: neglijența în serviciu a dispărut, conflictul de interese este adus în derizoriu”, a spus un alt participant.

„Vă cer public demisia pentru nota de fundamentare pe care ați întocmit-o, pentru că Curtea Constituțională a stabilit clar că abuzul în serviciu este constituțional și cerea doar lămurirea sintagmei „în mod defectuos”. Ceea ce faceți voi în acel proiect este să distrugeți tot abuzul în serviciu”, a fost reacția unui participant venit din Brașov.

Mihai Polițeanu: „Această dezbatere este o farsă. Sunt două soluții decente: 1. Retrageți proiectele și 2. Vă dați demisia pentru că nu sunteți un partener credibil de dialog”. 

Gigi Becali: „Este un proiect șmecherește. Vă dau cazul Vișinescu: iese peste trei ani. De aia oamenii ies în stradă. Eu am propus între trei și patru ani pentru abuz în serviciu. Eu am fost acolo (în penitenciar, n.r.) și știu. (…) Ăla care a furat un cârnat e la pușcărie, ăla care a furat 200 de milioane este grațiat. Directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi”, a spus Becali

„Vedem, după foarte mult timp, că Ion Iliescu este pus sub acuzare. Și dumnenavoastră ce faceți? N-a omorât pe nimeni, nu a violat pe nimeni, doar a organizat o represiune. Nu suntem de acord cu aceste ordonanțe. Dezbateți în Parlament aceste proiecte. În trei zile venim aici și protestăm, să arătăm ce face PSD”, a spus Viorel Ene, președintele Asociației Victimelor Mineriadelor.

„Prin aceste două inițiative reconfigurați politica penală a statului în ceea ce privește câteva infracțiuni. Abuzul în serviciu e grațiat, potrivit proiectului de ordonanță. Impuneți mai multe condiții: plângerea prealabilă, un cuantum al prejudiciului și scăderea pedepselor. În nota de fundamentare nu explicați de ce. Infracțiune de abuz în serviciu e practic dezincriminată, nu mai există nici conflict de interese. Se poate modifica politica penală a statului prin ordonanță de urgență?”, a intervenit și jurnalistul Liviu Avram.

Referitor la modificarea Codului Penal, în speță a articolului care incriminează abuzul în serviciu: „Ordonanța de urgență are efect de amnistie, are efect de ghilotină. O dați, stă în vigoare câteva zile, Parlamentul o respinge, dar ea își face efectele. Vi se pare firesc să modificați politica penală a statului dumneavoastră împreună cu consiliera dumneavoastră?”.

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu: „Depășiți limitele impuse de Curtea Constituțională în ceea ce privește abuzul în serviciu. Abuzul în serviciu îl dezincriminați, faceți o dublă condiționare: funcționarul să fie într-o anumită relație cu cel păgubit și denunțul să fie făcut într-o anumită perioadă”.

Avocatul Gabriel Tarcea: „Lagăre de concentrare sunt în penitenciare. (…) În Italia, li se dau opt euro pe zi (deținuților, n.r.) dacă sunt mai mulți de trei în cameră. Grațierea este un act umanitar în România. Încălecați-i!”, a arătat avocatul.

Un alt avocat, Cornelia Lalu: „Nu aveți o statistică a deținuților, cu pedepsele și vârstele acestora. Majoritatea celor condamnați sunt în concurs de infracțiuni. Ce facem cu cei care nu au început executarea pedepselor și care se sustrag urmăririi penale? Se aplică și acestora? Cu referire la plata despăgubirilor. Ce facem dacă după un an cei liberați nu mai sunt de găsit? Cum recuperați prejudiciul?”.

O altă persoană aflată în încăpere: „Care sunt infracțiunile care se grațiază? Ca să văd dacă mă mai simt în siguranță pe stradă. Care sunt planurile pentru cei puși în libertate? Sunt programe de calificare, unde să se angajeze? Am putea să-i condiționăm să presteze acele munci pentru care nu avem oameni. (…) Trebuie luate în calcul toate denunțurile. (…) Să se excludă scoaterea oamenilor din închisoare pe baza scrierilor de cărți”.

Adrian Petre Danciu: „Adoptarea sub forma ordonanțelor de urgență a unor măsuri care să reglementaeze modalitatea de grațiere a pedepselor este absolut inoportună și duce la subminarea Justiției ca serviciu public, precum și dizolvarea încrederii în munca instanțelor de judecată și a celorlalte autorități participante la activitatea de înfăptuire a justiției”.

Președintele Asociației Haiducilor: „Știu că cele două coduri au fost lovite de nulitate datorită deciziilor Curții Constituționale. Susțin și grațierea, având în vedere faptul că foarte multe persoane sunt încarcerate pe baza unor articole din Codul penal care au fost declarate neconstituționale. Ce facem cu acei oameni? Ei au condamnări definitive”.

***** Știrea inițială 

Dezbaterea are loc la o zi după ce peste 40.000 de oameni au manifestat în București și peste 30.000 în Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Iași, Timișoara, dar și în diaspora au protestat față de aceste modificări.

O altă demonstrație a fost anunțată, pe Facebook, pentru luni dimineață, în fața Ministerului Justiției.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că la dezbatere, care a început la ora 10:00, sunt așteptați toți cei care s-au înscris (peste 200 de persoane), lucrările urmând să aibă loc, cel mai probabil, în două serii, din cauza capacității limitate a sălii.

Jurnaliștii au acces la dezbatere, deși inițial urmau să participe doar la o declarație de presă după eveniment.