16 foști comisari europeni primesc indemnizații de mii de euro pe lună, deși au deja de ceva timp locuri de muncă bine plătite. Unul dintre ei - Dacian Cioloș - este chiar prim-ministru, scrie presa germană.

Potrivit publicației Die Zeit, 16 foști membri ai Comisiei Barroso sunt plătiți în continuare de Bruxelles, deși mandatele lor s-au încheiat în 2014 și mulți dintre ei au joburi bine plătite, fie în administrație, fie în companii de top.

Publicația germană scrie că autoritățile de la Bruxelles au refuzat timp de mai multe săptămâni să furnizeze lista cu foștii comisari care nu au renunțat la "indemnizația de tranziție”, cu toate că și-au găsit alte posturi.

CE a acceptat să transmit informațiile doar în momentul în care au fost avertizată că ar putea fi demarată o acțiune la Curtea Europeană de Justiție.

Pe listă se află inclusiv fostul șef al Comisiei, Jose Manuel Barroso, deși acesta a acceptat un job la banca americană de investiții Goldman Sachs. De altfel, succesorul său, Jean-Claude Juncker, a lansat o investigație fără precedent vizându-l pe Barroso, suspectat că a încălcat principiile etice și normele UE pentru că acceptat un post la Goldman Sachs. Comisia de etică a stabilit însă că portughezul nu a încălcat aceste principii.

Nici fostul comisar pentru Agricultură, Dacian Cioloș, nu a renunțat la așa-numita "indemnizație de tranziție”, chiar dacă este premier al României.

De asemenea, pe listă sunt două persoane care au făcut parte din Comisia Barroso doar circa trei luni: italianul Ferdinando Nelli Feroci și polonezul Jacek Dominik.

Conform legislației, care datează din 1967, indemnizațiile sunt acordate timp de trei ani. Anul acesta, perioada de tranziție a fost redusă la doi ani, dar modificarea nu se aplică retroactiv.

Valoarea indemnizației se calculează în funcție de salariul de bază al unui comisar: între 40% și 65% din 20.832 de euro. Cei mai mulți primesc în jur de 99.996 de euro anual. Conform listei obținute de Die Zeit de la Comisia Europeană, sunt însă și excepții, inclusiv Dacian Cioloș a cărui indemnizație este de circa 125.000 de euro.

Lista completă a celor 16 comisari din cei 28 ai Comisiei Barroso, care primesc "indemnizație de tranziție":

  • Jose Manuel Barroso (Portugalia) 
  • Joaquin Almunia (Spania)
  • Laszlo Andor (Ungaria)
  • Tonio Borg (Malta)
  • Dacian Cioloș (România)
  • Ferdinando Nelli Feroci (Italia)
  • Maria Damanaki (Grecia)
  • Jacek Dominik (Polonia)
  • Janusz Lewandowski (Polonia)
  • Connie Hedegaard (Danemarca)
  • Stefan Füle (Cehia)
  • Siim Kallas (Estonia)
  • Andris Piebalgs (Letonia)
  • Janez Potocnik (Slovenia)
  • Algirdas SŠemeta (Lituania)
  • Androulla Vassiliou (Cipru)
Indemnizația are rolul de a-i determina pe comisarii aflați la sfârșit de mandat să nu-și facă griji pentru viitorul lor și să sară în barca unor mari companii, mai ales din sfera portofoliului pe care l-au gestionat la Bruxeles.  

"Nu avem avem nicio problemă cu indemnizația de tranziție. Dar ea ar trebui să servească pentru a preveni conflictele de interese", a declarat, pentru Die Zeit, Vicky Cann, de la ONG-ul Corporate Europe Observatory, adăugând că "acest sistem nu funcționează”.

Cioloș: Primesc o indemnizație ca toți foștii comisari europeni

Premierul Dacian Cioloș a explicat, joi, că indemnizația pe care o primește de la Comisia Europeană este acordată fiecărui fost comisar european iar această sumă se regăsește în declarațiile sale de avere.

"Am văzut și eu lucrurile acestea prezentate ca și o noutate șoc, surpriză. Eu lucrurile acestea, dacă țineți minte și vă uitați în declarațiile de avere ale mele din trecut, am spus încă de când am terminat mandatul că există această indemnizație pentru toți foștii comisari europeni, o indemnizație de tranziție care durează trei ani după mandat, care se acordă pentru că există și niște restricții profesionale pentru foștii comisari. Ea se acordă automat, fără nicio obligație din partea persoanelor respective față de CE", a reacționat premierul, după informațiile publicate de presa germană.

Cioloș a explicat că totul a fost făcut transparent.

"Nu sunt bani care vin de la firme private care să aibă contracte cu Guvernul, bani care să vină din partea altora care au anumite interese la Guvern. Sunt bani care vin de la o instituție publică și care vin pe baza unui regulament european, care nu au nicio legătură cu responsabilitatea pe care o am în momentul de față", a afirmat prim-ministrul, scrie Agerpres.

Dacian Cioloș a mai precizat că nu are nicio obligație față de Comisia Europeană și că a avut poziții ferm exprimate atunci când au fost lucruri de criticat.

"Pentru că văd tot felul de comentarii care apar din partea unora, nu eu sunt prim-ministrul care a primit un To Do List de la Comisia Europeană, care să-i spună ce să facă și ce să dreagă. Eu sunt cel care am spus atunci foarte ferm, când a fost cazul, că de exemplu România nu acceptă cotele de migranți, eu sunt cel care am negociat și am insistat pentru implicarea Comisiei Europene pentru eliminarea vizelor pentru Canada, deci din acest punct de vedere n-am absolut nicio problemă și vreau să fie foarte clar pentru toți cetățenii români că independența mea e totală și sunt foarte conștient de responsabilitatea pe care o am în calitatea actuală", a afirmat Cioloș.