DNA a trimis Senatului o solicitare de ridicare a imunității lui Călin Popescu Tăriceanu și aprobarea urmăririi penale, pentru luare de mită în perioada în care a fost premier. Fostul prim-ministru zice că în mandatul lui nu s-a făcut nicio plată.

Potrivit informației anunțată de televiziunile de știri, Parchetul General a trimis la Senat solicitarea procurorilor DNA de ridicare a imunității.

Tăriceanu ar urma să fie pus sub urmărire penale pentru presupuse fapte de luare de mită din perioada în care deținea funcția de premier, pentru că ar fi semnat unele acte adiționale în afaceri cu Microsoft. Surse judiciare au declarat pentru G4Media.ro că el ar fi primit un comision de 10 la sută din valoarea unui contract pentru licențe software Microsoft.

Într-o intervenție în emisiunea „100 de minute” de la Antena 3, Călin Popescu a declarat că nu știa și nu știe nimic despre aceste acuzații, pentru că nu a primit încă o astfel de solicitare.

„Nici nu știam și nici nu știu, pentru că, până în acest moment, nu am primit nicio astfel de solicitare. Am văzut însă informațiile care s-au vehiculat în ultimele ore și pot să vă fac câteva precizări. Prima: Hotărârea de Guvern care a aprobat contractul de furnizare de licențe Microsoft a fost adoptată în 2004, înainte ca eu să devin prim-ministru. Pe timpul mandatului meu, Guvernul a dat o hotărâre în baza căreia să se facă inventarierea licențelor Microsoft, având în vedere că licențele erau utilizate, nu se plătise contravaloarea lor și noi eram într-o situație de ilegalitate, practic, pentru că nu plătisem folosirea acestor licențe. Și acum, cel mai important lucru: pe perioada mandatului meu nu s-a făcut nicio plată către Microsoft. Prima plată, din ce am aflat în spațiul public, a fost făcută pe perioada guvernului care a urmat, adică al domnului Boc”, a declarat Tăriceanu.

Întrebat cum explică apariția noilor acuzații, Călin Popescu Tăriceanu a spus că cea mai plauzibilă variantă i se pare aceea că a început campania electorală.

Pe data de 22 mai, Tăriceanu a fost achitat în primă instanță de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul în care era acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.