Miniștrii Guvernului Dăncilă renunță la protecția SPP, în contextul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, îl acuză de mai mult timp pe șeful acestui serviciu, Lucian Pahonțu, că a intervenit în politică.

UPDATE

Demnitarii aflați în competența Serviciului de Protecție și Pază (SPP), prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), nu pot face obiectul protecției altor instituții, au declarat, marți, pentru Agerpres, surse oficiale.

Potrivit surselor citate, atribuțiile SPP în domeniul protecției demnitarilor nu pot fi preluate de nicio altă instituție, chiar dacă aceasta face parte din sistemul național de apărare și ordine publică.

***

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat, pentru agenția de presă Mediafax, că, până în acest moment nu a renunțat la protecția Serviciului de Pază și Protecție, dar că, în continuare, va proceda în acord cu ceea ce se va decide.

În schimb, noul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că nu a știut că miniștrii au dreptul la protecția SPP. Ea a mai spus că nu are de ce să apeleze la protecția SPP.

***

Toți miniștrii din Cabinetul Viorica Dăncilă au renunțat marți la Serviciul de Protecție și Pază, potrivit mai multor publicații.

Premierul Viorica Dăncilă a venit la Palatul Victoria cu o mașină a Jandarmeriei Române.

Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat, la Realitatea TV, că decizia e firească în condițiile în care "noi avem foarte multe informații că șeful și conducerea de acolo își depășesc atribuțiile și se amestecă în treburi politice".

Ștefănescu a mai spus că cei de la SPP informează "mai sus" în legătură cu programul demnitarilor, relațiile cu familia etc.

Serviciul de Pază și Protecție nu a fost notificat oficial că premierul Viorica Dăncilă și miniștrii Cabinetului său ar dori să renunțe la serviciile SPP, au declarat, pentru Agerpres, surse oficiale.

În ultima perioadă, președintele PSD a avut mai multe declarații legate de amestecul șefului Serviciului de Protecție și Pază, Lucian Pahonțu, în chestiuni politice.

Luni, la Antena 3, Dragnea, a afirmat că vicepremierul Paul Stănescu este cel care a denunțat o propunere venită din partea lui Lucian Pahonțu.

"Mai mulți colegi mi-au zis că șeful SPP-ului a fost implicat mai mult decât e cazul. Șeful SPP-ului n-are de ce să interacționeze cu premierul sau cu membri ai Cabinetului. (...) Este un coleg de-al nostru - de mine s-a ascuns - Paul Stănescu - probabil că de aia are și probleme acum sau poate că este o simplă coincidență. El a spus în mai multe întâlniri publice în țară, la întâlniri ale CExN, că un bun prieten de-al lui a fost trimis de domnul Pahonțu, care a spus că nu vorbește în numele dumnealui - eu cred că vorbea doar în numele dumnealui - și a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat și că dumnealui să stea deoparte că o să fie protejat și chiar o să ajungă președintele partidului", a afirmat președintele PSD.

În septembrie anul trecut, Dragnea a dat vina pe Pahonțu pentru lipsa parlamentarilor social-democrați de la o ședință a Comisiei de Apărare, în ziua în care ar fi trebuit să voteze proiectul de lege privind achiziționarea Patriot. El a susținut că a aflat de la Niculae Bădălău că șeful SPP i-a invitat pe parlamentarii PSD la un poligon.

Informația a fost infirmată de către președintele Comisiei senatoriale de apărare, Iulian Dumitrescu (PNL).

Anterior, întrebat la România TV dacă șeful SPP este implicat în politică, Liviu Dragnea a replicat: "E demult băgat. E poștașul de serviciu, vestitorul de serviciu de la Cotroceni. A fost al lui Băsescu, acum este al lui Iohannis".