Într-o scrisoare pe care o semnează „Dr. Petre Tobă”, fostul ministru de Interne cere documente și explicații de la CNATDCU și acuză instituția, dar și Ministerul Educației, de abuzuri și presiuni în contextul analizei tezei sale de doctorat.

Tobă a scris Ministerului Educației în ziua de marți, 13 septembrie, după ce, o săptămână mai devreme, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a respins un raport al unei comisii de lucru potrivit căruia teza de doctorat a fostului ministru de Interne nu ar fi fost plagiată.

În scrisoare, Tobă cere CNATDCU să-i prezinte raportul comisiei de lucru, decizia plenului CNATDCU și orice alte documente ce au legătură cu cauza, acuzând faptul că acestea nu sunt postate pe site nici la o săptămână după pronunțare.

„Totodată, vă rog să-mi comunicați care sunt temeiurile legale privind numirea unei noi comisii speciale în vederea analizării acuzațiilor de plagiat aduse subsemnatului, precum și care este procedura legală în baza căreia se va pronunța aceasta”, scrie Tobă, care a aflat despre numirea unei noi comisii în cazul său din declarațiile publice ale președintelui CNATDCU.

Acesta afirmă că intenționează să-și exercite „dreptul la apărare” în fața acuzațiilor de plagiat. Mai mult, el acuză „încălcarea prevederilor legale” în cazul său.

„Încălcările sunt evidente în contextul în care persoane cu funcții de conducere din Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și CNATDCU s-au antepronunțat public cu privire la soluția ce urma a fi adoptată și au determinat luarea unei anumite decizii prin schimbări repetate ale membrilor comisiilor și presiuni asupra acestora, ignorând astfel punctele de vedere emise de specialiștii domeniului militar, de informații și securitate națională”, scrie Petre Tobă.

EurActiv vă prezintă scrisoarea transmisă de Tobă Ministerului Educației:

Background: 

Emilia Șercan, jurnalist specializat în chestiunea doctoratelor plagiate, a analizat anul trecut teza lui Tobă și a găsit, pe lângă zeci de pagini copiate cuvânt cu cuvânt, și faptul că autorul lucrării nu cunoaște sensul sintagmei „apud”. Neștiind ce reprezintă „apud”, Tobă a considerat că acesta este prenumele unor mari specialiști în economie pe care i-a citat, Stiglitz și Buzan, și i-a trecut pe aceștia în bibliografie la litera „A”: Apud Joseph Stiglitz și Apud Barry Buzan.

După ce în presă au apărut relatări despre faptul că Tobă și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat, o persoană s-a plâns la CNATDCU și a cerut analiza acuzațiilor. 

O comisie „de lucru” formată din trei specialiști, dintre care unul suspectat la rândul său de plagiat, a ajuns la concluzia că lucrarea nu este un plagiat, propunând ca lui Tobă să-i fie menținut titlul de doctor. Plenul CNATDCU a respins raportul comisiei, astfel că suspiciunea de plagiat a doctoratului lui Tobă rămâne fără un răspuns instituțional.

După decizia CNATDCU, președintele forului a declarat că va fi numită o nouă comisie care să analizeze plângerea privind plagiatul lui Tobă.

ERATĂ: În paragraful de mai jos, dintr-o eroare de documentare, a apărut informația că ministrul Educației, Mircea Dumitru, ar fi afirmat că demisionează din Guvern dacă Tobă rămâne cu titlul de doctor. În realitate, Dumitru a afirmat că pleacă din Guvern dacă se dovedește că Tobă a plagiat și nu demisionează sau nu este demis de premier.

Reluăm paragraful în forma corectă: 

Anterior, pe când Tobă era colegul său de Cabinet, ministrul Educației, Mircea Dumitru, a afirmat răspicat că, în cazul în care se va stabili că Tobă a plagiat și nu demisionează sau nu va fi demis din Guvern, el își va prezenta demisia de onoare din echipa premierului Cioloș.