Purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la București a precizat marți că Guvernul american nu comentează opiniile unor persoane fizice, cetățeni americani, după ce avocatul Rudy Giuliani a trimis o scrisoare autorităților române.

”Guvernul SUA nu comentează opiniile sau concluziile unor persoane fizice, cetățeni americani”, a precizat, la solicitarea EurActiv România, Donald L. Carroll, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Statelor Unite în România. Acesta a sugerat că ar trebui întrebat Rudolph Giuliani pentru comentarii cu privire la ”declarațiile prezentate ca fiind ale sale”.

Donald L. Carroll a reamintit care este poziția oficială a SUA în legătură cu lupta anticorupție din România, afirmată în declarația comună a Ambasadei Statelor Unite la București și a principalilor parteneri europeni ai României, din 28 iunie.

Mai multe ambasade au precizat atunci că urmăresc ”cu atenție schimbările la codurile penal și de procedură penală” și își mențin ”îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internațională în domeniul aplicării legii și pot afecta negativ lupta împotriva unei serii de infracțiuni”. 

”Încurajăm toate părțile implicate să reexamineze răspunsul experților juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii și al experților internaționali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO) al Consiliului Europei și Comisia de la Veneția”, se mai arăta în declarația comună din iunie.